Endine vallajuht ei leppinud karistusega keelatud valimisreklaami eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Uukkivi
Raivo Uukkivi Foto: Valimised

Keelu ajal valimisreklaami tegemise eest Harju maakohtu otsusel karistada saanud Rae valla keskerakondlasest endine juht Raivo Uukkivi ei leppinud süüdimõistmisega ja viis kaasuse ringkonnakohtusse.

Lõppeval nädalal Tallinna ringkonnakohtus arutlusel olnud apellatsionkaebuses taotles Uukkivi maakohtu otsuse tühistamist ja enda õigeksmõistmist. Ringkonnakohus langetab otsuse aprilli jooksul.

Harju maakohus karistas jaanuari keskel Uukkivi väärteo korras 200 euro suuruse trahviga, kuna endine vallajuht rikkus kohtu hinnangul seadust, kui pani valimisreklaami keeluajal oma auto aknale valimisreklaami kleebise.

Uukkivi tegevus pälvis korrakaitsjate tähelepanu, kui ta parkis oma kasutuses olnud auto tunamullu sügisel valimiste eel rahvarohkesse kohta, samas oli sõiduki tagaklaasile kleebitud Keskerakonna temaatiline logo koos Uukkivi valimisnumbriga. Kuna sellel ajal kehtis juba valimisteemaliste välireklaamide keeld, käivitas prefektuur Uukkivi suhtes väärteomenetluse.

Lääne-Harju politseijaoskond koostas Uukkivile väärteoprotokoll poliitilisele välireklaamile kehtestatud piirangute rikkumise eest ning saatis seejärel materjalid karistuse otsustamiseks Harju maakohtusse.

Uukkivi tunnistas kohtus Keskerakonna logo kujutava kleebise kleepimist oma autole, kuid kinnitas, et ei pidanud seda valimisreklaamiks. Kuigi kleebisel oli Uukkivi valimisnumber, kinnitas mees, et tekstist «Kõik valima» ei olnud võimalik välja lugeda konkreetse kandidaadi nime ja seega polnud tegu valimisreklaamiga. «Arusaamatu on, kuidas saab kleebisel olnud numbrit seostada konkreetse isikuga, näiteks Nissi vallas liiguvad bussiliinid 119 ja 133, nende numbrite all on varem kandideerinud teiste erakondade liikmed,» arutles Uukivi kohtus.

Ta lisas, et kleebisel olnud K-tähe kujutis ei ole otseselt Keskerakonna logo, ehkki seal on selle logo elemente.

Pärast tunamullu sügisel toimunud kohalike omavalitsuste valimisi valiski Rae vallavolikogu Uukkivi sama aasta novembri alguses vallavanemaks. Rae vallas moodustasid koalitsiooni varemgi võimuliitu kuulunud Keskerakond ja Reformierakond, kes said valimistel kumbki kaheksa mandaati.

Mullu jaanuaris avaldas Rae vallavolikogu Uukkivile umbusaldust ja valis uueks vallavanemaks reformierakondlase Veigo Gutmanni, kes oli seni töötanud volikogu esimehena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles