IRL tahab elamumaa maamaksust täielikult vabastada

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Raudne.
Indrek Raudne. Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Res Publica liit (IRL) kutsub erakondi koostööle kodualuse elamumaa maamaksust vabastamise nimel.

IRLi Tallinna Linnavolikogu fraktsioon ja IRLi Tallinna piirkonna juhatus soovivad kiiremas korras liikuda edasi kodualuse elamumaa maamaksust vabastamise küsimuses ning kutsuvad teisi erakondi sellealasele koostööle, teatas partei.

«Kuna tallinlaste jaoks tõusis sel aastal maamaks hüppeliselt, on IRL pealinnas korduvalt tõstatanud küsimuse, et maad, millel asuvad inimeste kodud - nii individuaalelamus kui korteris - ei peaks maksustama,» märkis erakond oma avalduses. «Paraku on probleemi lahendamine takerdunud erakondadevaheliste erimeelsuste taha.»

IRLi Tallinna volikogu fraktsiooni ja piirkonna juhatuse liige Indrek Raudne ütles, et riik ja kohalik omavalitsus peaksid hindama, kui inimene on koduomanik, mitte aga teda kodu omamise eest karistama.

«Ei tahaks uskuda, et Eestis on olemas mõni erakond, kes mahitab ebaõiglust, sest just ebaõiglusega on kodude maksustamise näol tegemist,» lisas ta.

Raudne rõhutas, et antud juhul on küsimus väärtustes, mistõttu kemplemine maksumäära protsendipunktide ümber on lihtsalt kohatu.

«Kodu tähendab palju enamat kui eluaset - kodu on hingerahu, elutahte, mälestuste, armastuse ja turvalisuse allikas,» lausus Raudne. «Juba sel põhjusel ei saa kodualuse elamumaa maksumäär olla midagi muud kui null protsenti.»

Raudne on seisukohal, et lõpetamaks kodude maksustamist, peaksid IRLi esindajad riigikogus viivitamata läbi rääkima nii koalitsioonipartnerite kui opositsiooni esindajatega ja asuma seejärel üheskoos seadust muutma.

«Kõige õigem koht aruteluks maamaksu teemal oleks muidugi riigikogu rahanduskomisjon, kuhu IRLi Tallinna volikogu fraktsioon algselt ka pöörduda soovis,» ütles Raudne. «Küll aga kanaliseeris linnavolikogus enamust omav Keskerakond selle pöördumise Linnade Liidule ja Maaomavalitsuste Liidule, kus dokument on ilmselt kalevi alla pandud.»

Kuna suhtluse eest omavalitsusühendustega vastutab linnapea, pärib IRLi fraktsioon tänasel volikogu istungil linnapea Savisaarelt aru, miks viivitavad liidud küsimuse menetlemisega.

«Loodetavalt pole Tallinna linnapea teinud kodude maksuvabastuse teema summutamiseks salalepet Linnade Liitu juhtiva Tartu linnapeaga,» lausus Raudne. «Igasugune koostöö peab olema ikkagi suunatud ebaõigluse kõrvaldamisele, mitte selle põlistamisele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles