Vakra: Taavi Aas peaks linnapea ülesannetes jõuliselt sekkuma ja bardaki prügiäris lõpetama (1)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavalitsuse allasutus Tallinna Jäätmekeskus ostis viis uut prügiautot. Pildil abilinnapea Arvo Sarapuu.
Tallinna linnavalitsuse allasutus Tallinna Jäätmekeskus ostis viis uut prügiautot. Pildil abilinnapea Arvo Sarapuu. Foto: Sander Ilvest

Riigikogu keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra (SDE) hinnangul tuleks Tallinna linnavalitsusel ja linnapea ülesandeid täitval Taavi Aasal korruptsioonijuhtumi tõttu jõuliselt sekkuda prügimajandust puudutavatesse otsustesse, lõpetada lepingud BWMiga ja täita pärast mitut aastat jäätmeseadust.

Vakra ütles, et sai alles kaks päeva tagasi Raku loomade varjupaigalt ahastava kirja, et nende prügikasti ei ole kolm nädalat tühjendatud ja mida nad tegema peaksid. Keskkonnakomisjoni esimehe sõnul tuleks linnajuhtidel nüüd kiirkorras teha vähemalt kolm tegevust.

Esiteks tuleks tema hinnangul Tallinna keskkonnaametis läbi viia audit. «Vaadata dokumendid üle ja teha korralik siseaudit, et mismoodi on võimalik, et üks abilinnapea on korraldanud kõik puhtalt enda huvides. Kui palju siis ametnikud on sellele vastu seisnud ja mis on ametnike seisukoht olnud?» küsis ta.

«Mina olen korduvalt öelnud, et kui Tallinna keskkonnaamet ei saa nende asjadega hakkama, siis tuleks see delegeerida näiteks Tallinna kommunaalametile ja Ain Valdmannile (kommunaalameti juht – toim),» lausus Vakra ja lisas, et võib-olla ongi sealsed ametnikud sedavõrd politiseeritud või ärahirmutatud, et nad ei suuda oma tööd korrektselt teha.

«Vaadata dokumendid üle ja teha korralik siseaudit, et mismoodi on võimalik, et üks abilinnapea on korraldanud kõik puhtalt enda huvides. Kui palju siis ametnikud on sellele vastu seisnud ja mis on ametnike seisukoht olnud?»

Teisena tõi Vakra välja, et kuna nii konkurentsiamet kui ka keskkonnaministeerium on öelnud, et see, mis Tallinna prügiäris praegu toimub, on ebaseaduslik, siis kehtivaid seadusi tuleks täita. «Ma arvan, et kui keskkonnaministeerium ja konkurentsiamet on mõlemad seda öelnud, siis taaskord oleks põhjust linnajuhtidel võtta vastu otsuseid ja olemasoleva seadusruumiga arvestada,» lausus sotsiaaldemokraat.

Ta rõhutas, et jäätmeseadus, mille alusel prügiäri peab käima, kehtib juba aastast 2007 ehk kümme aastat. Vakra meenutas, et kui nad eelmise aasta novembris riigikogu keskkonnakomisjonis Tallinna keskkonnaameti juhtidega kohtusid, siis poolel Tallinna linnal ei olnudki korraldatud olmejäätmete vedu olemas. Tallinna linnal on tema arvates jäätmeseadus juba aastaid täitmata.

Kolmandana on Vakra arvates kõik probleemid saanud alguse sellest, et Tallinna linn on praegu juhitamatu. «Keegi ei julge neid otsuseid vastu võtta. Mitu kuud on ikkagi jätkuvalt prügimajandus korraldamata ja Tallinna linnas on sõna otseses mõttes bardakk. Tallinna linnapea ülesannetes Taavi Aas oleks pidanud selle asemel, et Arvo Sarapuud kaitsta, jõuliselt otsustama ja sekkuma protsessi. See on minnalaskmine, mitte juhtimine ja väga halb valdkonna korraldamine,» ütles ta.

Prügiveo hangete puhul tuleb parlamendisaadiku sõnul tagada läbipaistvus ja tunnistada avalikkusele, et prügivedu ei toimi. «Kõigile on ju näha, et teenus ei toimi ja kvaliteeti ei ole. Ühel hetkel Taavi Aas ütleb, et leping BWMiga on lõpetatud ja kaks päeva hiljem selgub, et tegelikult ikkagi ei ole,» rääkis Vakra.

Leping BWMiga oleks tulnud Vakra sõnul juba ammu lõpetada. Tema loodab, et tänu prokuratuuri sekkumisele vaatavad pealinna juhid kogu prügiäri uuesti üle ja tegelevad sisuliste probleemidega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles