Kaubanduskeskuste parklates on levimas uus petuskeem

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustamäe keskuse parkla.
Mustamäe keskuse parkla. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Taas on aktiviseerunud kaubanduskeskuste parklates tegutsevad petistest võõramaalased, kes üritavad inimestelt raha välja petta. Seekord hoiatab politsei Mustamäel tegutseva kamba eest, kes juhib autoomanike tähelepanu kõrvale, et neilt siis rahakott või midagi muud väärtuslikku varastada.

«Hoiatame! Politsei poole on viimasel ajal pöördunud tähelepanelikud linnakodanikud infoga, et Mustamäel kaubanduskeskuste parklates on liikvel võõramaalsed, kes üritavad inimesi petta,» teatas Lääne-Harju politseijaoskond sotsiaalmeedias.

«Praeguse petuskeemi kohaselt üritatakse olematu parklas aset leidnud avariiga seoses inimestelt raha välja petta. Petuskeemis ei tegutseta üksinda. Autoomanike tähelepanu juhitakse karjumisega kõrvale ning selle «katte» all püütakse toime panna mõni muu väärtegu ning kannatajaks jääb loomulikult süütu inimene.»

Politseile on teada, et petised liiguvad ringi erinevate autodega, nii tumesinise vanemat tüüpi universaalkerega Renaultiga kui ka musta värvi Volkswageni mikrobussiga. Isikud kõnelevad vene keeles.

«Kui märkate eelkirjeldatud tegevust, siis palume võimalusel nende sõidukite registreerimisnumbrid kirja panna ning anda meile hädaabinumbri 112 vahendusel infona edasi. Palun hoiatage kõnealusest skeemist ka oma lähedasi – ka nemad võivad pettuse ohvriks langeda!» lisas politseijaoskond teates.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Marie Aava sõnul aktiviseeruvad igal kevadel sageli välisriikidest pärit petturid, kes asuvad tihti just kaubanduskeskuste parklates tegutsema. 

Inimestelt on tänavail või kaubanduskeskuste parklates raha välja petta püütud erinevatel viisidel. Levinuks on agressiivse müügitaktikaga välismaist päritolu petturkaupmehed, kes on müünud näiteks teadmata päritolu ja kvaliteediga potte ja panne. Mullu aga leiti pottide asemel uus moodus äri tegemiseks: kallid vihmaveerennid. Torupaigaldajatest hooajatööliste kohta tuli teateid kogu Harjumaalt ning neid nähti liiklemas Poola ja Ungari numbritega mahtuniversaalidega.

Praegune petuskeem on aga järgmine. Inimene tuleb poest, läheb oma auto juurde ning selle kõrvale pargitud sõidukist hüppab välja inimene, kes hakkab väitma, et tema auto on rihitud ehk sellele on külje pealt sisse sõidetud, uksega vastu mindud või muud sellist. Tähelepanu kõrvale juhtimisega võidakse varastada rahakott, mobiiltelefon, midagi sõidukist või poekotist.

Võidakse nõuda ka sularaha väidetava värvikahjustuse katteks. «On võimalik, et on juhtumeid, kus on makstud kohapeal sularaha alusetult, ent meile nendest juhtumitest teatatud ei ole,» ütles Aava.

Ta lisas, et senised politseis registreeritud juhtumid, mida on seni küll õnneks üksikuid, ei ole päädinud menetlustega ainult tänu inimeste enda tähelepanelikkusele ning meelekindlusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles