Mitmes Tallinna lasteaias rikutakse tuleohutusnõudeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekustuti
Tulekustuti Foto: Margus Ansu

Põhja-Eesti päästekeskuse inspektorid alustasid aasta alguses tavapärast haridusasutuste kontrolli ning juba on mitmetele lasteaedadele tehtud ettekirjutusi tuleohutusreeglite täitmata jätmise eest.

Päästekeskuse tuleohutusbüroo juhataja Andur Soo sõnas, et vastavalt tööplaanile kontrollitakse haridusasutusi iga aasta alguses, et neil oleks puudujäägid võimalik suviste remontide käigus kõrvaldada.

Näiteks Raadiku lasteaiale tehti märtsis tehtud vaatluse järel ettekirjutus varustada lasteaia rühmade evakuatsioonideede uksed spetsiaalsete sulustega, panna kööki õli- ja rasva põlengute kustutamiseks mõeldud 2-liitrine tulekustuti ning korraldada lasteaia töötajatele tuleohutusõppus.

Raadiku lasteaialt nõuab päästekeskus sisse ka sunniraha ligi 192 eurot selle eest, et neil hoolimata aasta tagasi tehtud ettekirjutusest pole siiani tagatud lasteaia köögis sundventilatsiooni automaatne väljalülitumine tulekahjualarmi korral.

Ülemiste lasteaiale tehti ettekirjutus tihendada elektrikilbiruumi vaheseinas kaablite läbiviigukohta mittepõleva materjaliga, varustada tuletõkkeuksed spetsiaalsete sulgevate seadmetega ning tagada köögi sundventilatsiooni automaatne väljalülitumine tulekahjualarmi korral.

Pääsupesa lasteaias polnud kontrolli ajal evakuatsioonivalgustust või polnud see töökorras, polnud tuletõkkeuksi või need ei olnud varustatud evakuatsioonisulguritega.

Põhja-Eesti päästekeskus kontrollib regulaarselt kokku 419 haridusasutust. «Rohkem on rikkumisi neis vanemates hoonetes, mis vajavad remonti - näiteks on puudusi automaatses tulekahjusignalisatsioonis, muuta tuleb tuletõkkesektsioone või evakuatsiooniteid. Tavaliselt uuematel remondist tulnud koolidel probleeme ei ole. Mõnedest koolides tulevad häirekeskusse valehäired – näiteks kas lapsed mängivad või on unustatud seadet hooldada,» rääkis tuleohutusbüroo juht.

Päästekeskus teeb aeg-ajalt ka reide, mille toimumisest pikalt ette ei teatata. «Siis on sageli uksed, mis peaksid käima lahti, sellisel puhul suletud – pole kergesti ja kiiresti avatavad. Koolid toovad tavaliselt põhjenduseks narkomaane, vargusi. Nendel puhkudel on tehtud väärteomenetlus näiteks hoiatusena juhtkonnale,» rääkis Soo.

«Paljudele on juba eelmisel aastal tehtud ettekirjutused, nüüd on saabunud nende täitmise tähtaeg, mida asutus ise on koostöös välja pakutud. Kui rikkumist ei ole kõrvaldatud, nõuame sunniraha sisse ja anname uue tähtaja rikkumise kõrvaldamiseks,» selgitas Soo.

Haridusameti pressiesindaja Leini Jürisaar ütles, et automaatne tuletõrjesüsteem on kõigis lasteasutustes olemas. «Praegu on päevakorras turvavalgustuse paigaldamine. Tegutsemine toimub vastavalt eelarve
võimalustele,» sõnas Jürisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles