Kohus võttis Reidi tee vastaste kaebuse menetlusse (5)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reidi tee eskiisiprojekt.
Reidi tee eskiisiprojekt. Foto: Linnavalitsus.

Tallinna halduskohus võttis menetlusse MTÜ Eesti Roheline Liikumine kaebuse, millega taotletakse mere äärde kavandatud Reidi tee ehitusloa tühistamist.

Ühtlasi taotles kaebaja ka esialgset õiguskaitset ehk Reidi tee ehitusega seotud protsesside peatamist kohtumenetluse ajaks. Kohus otsustas kaebuse menetlusse võtta ja tunnistada vastustajaks Tallinna linna.

Linn peab esitama kohtule hiljemalt 30. maiks vastuse esialgse õiguskaitse taotlusele koos haldusmenetluse toimikuga. Hiljemalt 19. juuniks peab linn esitama kohtule kirjaliku vastuse kaebusele koos asjakohaste tõenditega.

Arvamuse andmiseks kaasatakse menetlusse ka riigi keskkonnaamet ja Tallinna keskkonnaamet, kes peavad samuti hiljemalt 19. juuniks esitama kirjaliku arvamuse kaebuse kohta. Kaebuse esitajate hinnangul ei ole Reidi tee projektile tehtud keskkonnamõju hindamist ja selle ehitusluba on seadusetu.

Pirita linnaosa vanema Tõnis Möldri sõnul on pooleteise aasta jooksul toimunud erinevaid arutelusid Reidi teemal, kuid praegu jääb mulje, et keskkonnakaitsjad ei saa ise ka aru, kus nende arvates võiks probleem olla. «Kõikidel osapooltel on olnud võimalus olla kaasatud ning esitada oma ettepanekuid ja nägemusi – jääb arusaamatuks, miks on tarvis taaskord venitada,» märkis Mölder.

Tema sõnul ei ole keskkonnaaktivistid välja pakkunud ka ühtegi lahenduskäiku. «Reidi tee on oluline, et muuta liiklus sujuvamaks Pirita poolt kesklinna suunas. Hea lahenduskäik Pirita elanike jaoks on see, et tuleks alustada juba ehitustöödega. Keskkonnaaktivistid peaksid teadma, et mida vähem on liiklusseisakuid, seda vähem on ka keskkonnasaastet,» sõnas Mölder.

«Teatavasti ootab Tallinna südalinna ees suur ümberkujundamine ning tulemas on jalakäijasõbralik ja moderne linna peatänav. Mida kauem me venitame ehitustööde algusega, seda kauem läheb aega ka rohelise peatänava kujundamiseks. Loodame, et linn saab siiski esimesel võimalusel Reidi tee ehitustöödega alustada, sest adekvaatset põhjust venitamiseks lihtsalt ei ole,» lisas ta.

Rühmituse Merelinna Kaitseks liige Kristi Grišakov rääkis ETV hommikuprogrammis, et ametnikud viitavad kümne aasta tagusele keskkonnamõju hindamisele, kuigi tol ajal tehtud  projekt oli hoopis teistsugune kui praegune ja seal kasutatud andmed olid kindlasti veel vanemad kui kümme aastat. «Nii et me teeme linnas praeguseid otsuseid näiteks 15 aastat vanade andmete põhjal,» ütles Grišakov.

«Alternatiiv on see, mida me oleme aasta jooksul koos erialaorganisatsioonidega rõhutanud, et seda protsessi peaks alustama otsast peale,» kinnitas ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles