Taavi Aas: Tallinna rahvastik kasvab jätkuvalt

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Taavi Aas.
Tallinna abilinnapea Taavi Aas. Foto: Peeter Langovits

Tallinna abilinnapea Taavi Aas ei nõustu täna avaldatud statistikaameti juhtivstatistiku väitega, nagu Tallinna rahvastik pikemas perspektiivis väheneks.


«Rahvastikuregistri andmetel oli 2009. aasta lõpu seisuga Tallinnas 406 703 elanikku, mitte 397 287 nagu väidab täna meediakanalites avaldatud artikli autor,» edastas Raepress abilinnapea seisukoha.

«Rahvastikuregistri andmebaas on konkreetne ja täpne. Statistikaamet arvestab aga kõiksugu koefitsientide ja muutujatega, mis tegelikku pilti moonutavad. Kui sellele lisanduvad väärad algandmed, siis ongi tulemuseks vale pilt, mida aga paraku absoluutse tõe pähe üritatakse esitada,» teatas Aas Raepressi vahendusel.

Abilinnapea tõdes, et juba 2000. aasta rahvaloenduse järel pidasid rahvastikuteadlased rahvaloenduse andmeid puudulikuks, viidates niinimetatud alaloendusele. «Tollane ajakirjandus kirjutas mitmel korral, et tegu oli alaloendusega ja pole reaalselt võimalik, et Eestis vähenes elanike arv eelneva 11 aastaga üle 200 000 inimese võrra. Nüüd teevad aga statistikud neile andmetele tuginedes tulevikuprognoose. Need ei saa olla usaldusväärsed, sest tuginetakse valedele alustele,» meenutas Aas.

«Arvestades, et Tallinnas elab kasutusel olevatel elamispindadel hinnanguliselt kuni 40 000 inimest nn sissekirjutuseta, siis võib Tallinna tegelikku rahvastikku lugeda 10 protsendi võrra suuremaks kui seda näitavad rahvastikuregistri andmed ehk 450 000,» hindas Aas.

Tema sõnul saab usaldusväärset prognoosi rahvastiku kohta koostada vaid siis, kui peaks õnnestuma 2011.-2012. aasta rahva ja eluruumide loenduse tulemusel tegelik olukord välja selgitada. «Seni tuleb aga lähtuda rahvastikuregistrites olevatest andmetest ja luua kohalikes omavalitsustes olukord, kus seal elavad inimesed peavad loomulikuks ennast rahvastikuregistris registreerida,» ütles Aas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles