Nõmme räämas turuplats muutub kauniks ostupaigaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Nõmme turu keskel hakkab tulevikus silmailu pakkuma purskkaev, soovi korral võib turuplatsi muuta ka paigaks, kus korraldada laatasid või teisi vabaõhuettevõtmisi.


Nõmme turu uuendamise eskiisprojekti koostanud firma Aaker Projekt juhatuse liige Jaak Laiksoo ütles, et purskkaev muudab turumiljöö inimsõbralikuks. «Projekteerimisel oligi meie üks märksõna inimsõbralik turg,» kinnitas Laiksoo.


Ta lisas, et praktilise mõtlemisega saaks niisugusele ideele kindlasti vastu vaielda, sest purskkaevu kohale oleks ju võimalik luua uusi kauplemiskohti.


Projekteerijad on aga veesilma lähedale paigutanud teisaldatavad välimüügi varjualused. Kui need kokku korjata, muutub turuplats kohaks, kus saab laatasid või mingeid muid vabaõhuettevõtmisi korraldada.


Laiksoo mainis, et peale ajaloolise ja muinsuskaitse all oleva turu peahoone lähevad teised rajatised lammutamisele. Osaliselt jäävad alles turuplatsi tagumises servas seisvad ja alles hiljuti ehitatud müügiputkad. Sellest osast kujuneb edaspidi turu ladudeala.


Pärast uuendamist on Nõmme turul senisest rohkem müügikohti, sest projekteerijad on platsi võimalikult otstarbekalt kasutanud.


Laieneb ka parkimise ala, sest praegu on seal vähemalt nädalalõppudel autole raske kohta leida. Osaliselt suureneb parkla turuplatsi arvel. Ruumi on edaspidi 71 sõidukile, millele lisandub kaks invakohta. Turu tagumisse serva on projekteerijad kavandanud eraldi väikese parkla müüjate autodele.


Nõmme linnaosavanem Rainer Vakra ütles, et nõmmelased saavad endale kevadeks turu, mis teeb silmad ette paljudele teistele Tallinna turgudele ning kuhu ostjatel on suur rõõm tulla.


«Turuplatsi keskossa on planeeritud paiksed sisemüügikioskid ning parklapoolsesse serva hooajakaupade müügiks mõeldud teisaldatavad välimüügiletid,» selgitas Vakra. «Turuplatsi keskele rajatav purskkaev ja selle juurde istutatavad põõsad annavad turulistele meeldiva võimaluse pinkidel ostumelust jalgu puhata.»


Kõige tähtsamaks pidas linnaosavanem aga seda, et lõpuks ometi saab Nõmme turg tänapäevased tingimused liha, kala ning piimatoodete müügiks. Praegu pole kohalikel elanikel kahjuks üldse võimalust turult värsket kala osta.


Nõmme turuala uuendamine läheb maksma 20 miljonit krooni. Selle raha on linnavalitsus kirjutanud järgmise aasta eelarvesse. Peale selle kavatseb linn kulutada 1,5 miljonit krooni ajaloolise turuhoone konserveerimiseks.


Mis tollest vanast majast edasi saab, ei ole veel täpselt teada. Selge on aga see, et Nõmme üks sümboleid peab kindlasti leidma väärika rakenduse. Praegu koostamisel olevad hoone muinsuskaitse eritingimused peavad valmis saama 31. oktoobriks.


«Võimalusel alustame koostöös eraettevõtjatega vana turuhoone taastamisega juba 2009. aasta lõpus,» ütles Vakra. «Korraldame konkursi, et leida firma, mis oleks nõus selles majas meeldiva söögikoha avama.»


Vakra kinnitas, et järgmise aasta kevadel hakkab uuendatud turgu haldama linnaosavalitsuse allasutus Nõmme Turg, mille moodustamiseks on juba esitatud Tallinna linnavolikogule vastav otsuse eelnõu. Teisipäeval kuulutas linnaosavalitsus välja ka konkursi turu direktori leidmiseks.


Kauplejatega hakkab rendilepinguid sõlmima turu uus juhtkond. Müügikoha hind jääb praegusega samale tasemele või isegi langeb veidi. Kõik sõltub müüdavast kaubast. Põhimõte on aga selline, et eelise saavad kodumaised põllu- ja aiasaadused.


Nõmme turu ümberehitustööd algavad järgmise aasta 5. jaanuaril ja kestavad umbes neli kuud. Uuendatud turg avab väravad hiljemalt 15.mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles