Bussiliikluse 95. aastapäeva auks on Vabaduse väljakul rahvapidu

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene Tallinna buss oli 1922. aastal Saksamaalt toodud pruugitud Daimler.
Esimene Tallinna buss oli 1922. aastal Saksamaalt toodud pruugitud Daimler. Foto: TLT

Teisipäeval, 23. mail tähistab Tallinna Linnatranspordi AS kell 13 Vabaduse väljakul algava rahvapeoga linnas regulaarse bussiliikluse alustamise 95. aastapäeva.

TLT juhatuse esimehe Enno Tamme sõnul meenutab bussiliikluse aastapäev meile ühistranspordi tähtsust linna arengus. «Buss on jäänud läbi aegade tallinlaste soosituimaks liikumisvahendiks. Vaadates tagasi ajalukku, oskame hinnata neid positiivseid muutusi, mida bussitransport on üheksa ja poole kümnendi jooksul läbi teinud. Teekond esimesest, end vaevu Tartu maantee tõusust üles vedanud Daimlerist tänapäevaste hübriidide ja Euro 6 saastenormidele vastavate MAN-i linnaliinibussideni on muljetavaldav. Tasuta ühistranspordi maailmapealinnal Tallinnal on, mille üle uhkust tunda,» ütles Tamm.

22. mail 1922 sai ettevõtja Fromhold Kangro Tallinna linnavalitsuselt loa viie regulaarse bussiliini avamiseks. Esimene buss, milleks oli Saksamaalt toodud pruugitud Daimler, sõitis Vene turult Tartu maantee kaudu Lasnamäe veerule sama aasta 27. mail.

Vabaduse väljaku rahvapidu algab 23. mail kell 13 busside esitlusega, kus saab tutvuda nii moodsate kui ajalooliste sõidukitega. Esindatud on ka Volvo elektribusside tulevik. Kell 14 algab vabaõhulaval Karl Madise kontsert. Kell 15 astub rahva ette ansambel  C-Jam.

Peole on oodatud kõik bussisõidusõbrad väikelastest seeniorideni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles