Pildid ja video: merevägi lõhkas Tallinna lahest leitud miini

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna varahommikul lõhkas merevägi Tallinna lahest leitud ajaloolise lõhkekeha. 

Miinijahtija Admiral Cowen asus miinisadamast lõhkamiskoha poole teele pisut pärast päikesetõusu. Mereväe laevastiku tuukrigrupi miinituukrid transportisid põhjamiini ohutusse kaugusesse Katariina kaist põhja suunas, kus see lõhati miinijahtijalt juhitud allveeroboti Seafox abil kella 7 paiku.

Tegemist oli Teise maailmasõja aegse Saksa päritolu põhjamiiniga TMB, mis sisaldas lõhkeainet koguses, mis on võrdväärne 720 kilo trotüüliga.

Põhjamiin leiti mereväe laevastiku miinituukrite poolt aprilli keskel rutiinse kontrolli käigus miinisadamast umbes 800 meetri kauguselt. Koostöös mäeinstituudiga koostati ohuhinnang, mille põhjal otsustati lõhkekeha transportida kaldast ohutusse kaugusesse ning seal õhkida.

«Rutiinse töö käigus, kui me neid alasid jälle üle vaatame, siis me neid ka leiame. Põhjuseks on eelkõige tehnoloogia ja inimeste teadmiste areng,» põhjendas miinide leidmist juba varem kontrollitud aladelt mereväe ülem mereväekapten Jüri Saska.

Tänane operatsioon viidi läbi koostöös erinevate ametkondade ning politsei- ja piirivalveametiga, et tagada laevaliikluse ohutus. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles