Galerii ja video: rahvahulgad 9. mai puhul pronkssõduri juures (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa tähistab täna võidupäeva ning ka paljud Tallinna venekeelsed inimesed seadsid enne tööleminekut sammud kaitseväe kalmistul asuva pronkssõduri juurde, et sinna lilled asetada. 

Peamiselt punaseid nelke tõid nii noored kui ka vanemad inimesed, teiste seas viis roosikimbu keskerakondlasest riigikogu liige Mihhail Stalnuhhin. Olukorda kalmistul jälgis politseipatrull.

Keskpäevaks olid juba suuremad rahvahulgad kalmistu enda alla haaranud ning nelkide kuhi üha kerkis. Veteranide ja nende õnnitlejate seas võis kohata poliitikutest veel europarlamendi saadikut Yana Toomi ja keskerakondlasest riigikogulast Olga Ivanovat. Kohal olid ka meediakanalid oma kaamerate ja mikrofonidega, teiste seas propagandakanal Sputnik.

Ka Narvas sündinud ja Tallinnas elav 27-aastane Maaris Laine käis täna pronkssõduri juurde lilli viimas. Ta ütles «Ringvaatele», et tegi seda oma hukkunud esivanemate mälestamiseks. «Mina tunnen uhkust, et minu esivanematel oli kindel eesmärk. Et nad tahtsid rahulikku ja vaba tulevikku oma lastele ja lastelastele.»

Laine sõnul ei ole 9. mai tema jaoks poliitikaga seotud. «Tegemist ei ole absoluutselt poliitikaga. 9. mai venelaste jaoks ei ole poliitika päev, see on võidupüha. Võidupüha mitte selles mõttes, et algas okupatsioon, vaid sellepärast, et see oli lõpp fašismile.»

Venemaa tähistab 9. mail võitu natsliku Saksamaa üle. Lääneriigid tähistavad sama, 1945. aastal saavutatud võitu 8. mail.

9. mail tähistatakse Euroopas aga Euroopa päeva, märkides sellega Prantsusmaa välisministri Robert Schumani avaldatud deklaratsiooni, milles ta soovitas Euroopa riikide koostöö alusena luua Prantsuse-Saksa söe- ja terasetoomist ühitav ülemamet, millest hiljem arenes välja Euroopa Liit.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles