Filmilinnak valis välja arhitektuurikonkursi võitja

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna filmilinnakut rajav Tallinn Film Wonderland OÜ korraldas arhitektuurikonkursi, et valida välja arhitektuuribüroo hästitoimiva ja funktsionaalse hoone projekteerimiseks.

Konkursi žürii hindas filmistuudiote kompleksi parimaks arhitektuurilahenduseks Kuu Arhitektide töö. Arhitektuurilahendus avab filmilinnaku ka linnarahvale välikino ja kontsertide korraldamise võimalusega.

Tänavu märtsis korraldatud kutsetega konkursist võtsid lisaks Kuu Arhitektidele osa Luhse & Tuhal, Ars Arhitektid ning Allianss Arhitektid.

«Arhitektidele antud ülesanne oli väga nõudlik – kuidas rajada hoone suure muinsuskaitse objekti ehk Balti Manufaktuuri kõrvale, nii et see sobituks keskkonda, mahutaks piiratud alale ära kõik vajalikud ruumid ja arvestaks logistiliste võimalustega,» selgitas Tallinn Film Wonderlandi juht Liina Maria Lepik.

Žürii hindas Kuu Arhitektide töös hoone sobituvust keskkonda, kontseptsiooni ja paindlikke lahendusi. «Nende töös on sisemist elu, tulevikule ja lahendustele orienteeritust ning teistmoodi mõtlemist, mis oli žüriile üksmeelselt väga sümpaatne,» ütles Lepik. Tema  sõnul on sellise objekti planeerimise puhul hästi tähtis funktsionaalsus ja paindlikkus, et iga filmivõtte tarvis oleks võimalik ruume vastavalt vajadusele kohandada.

«Hindajatele meeldis ka arhitektide väljapakutud idee laiendada stuudiot avalikku linnaruumi ja panna ala rohkem elama. Selleks on hoone fassaadile kavandatud välikino ja -stuudio lahendus, kust on võimalik filme näidata või lisavõttekohana kasutada. Alal saab vabaõhukontserte või üritusi korraldada,» lisas Lepik.

«Tallinna filmilinnak on unikaalne projekt unikaalses asukohas, mistõttu on see meie jaoks põnev väljakutse. Arhitektidena usume, et filmilinnaku rajamine annab tõuke kogu Sitsi mäe piirkonna linnaruumilisele arengule. Meil on hea meel, et saame selle loomisele kaasa aidata,» sõnas Koit Ojaliiv Kuu Arhitektidest.

Konkursi žürii oli laiahaardeline: Raivo Kotov (KOKO arhitektid), Ralf Lõoke (Salto arhitektid), Ott Kadarik (Kadarik Tüür arhitektid), Jaak-Adam Looveer (Tallinna linna peaarhitekti büroo arhitekt), Tarvo Teder (Balti Manufaktuuri hoone omaniku Phoenix Land ASi esindaja), Esko Rips (produtsent, Tallinn Film Wonderlandi juhatuse esimees) ja Liina Maria Lepik (Tallinn Film Wonderlandi juht). Kaasatud oli ka ehitusalane ekspert.

Tallinn Film Wonderland on rajamas Kopli 35 alale rahvusvahelise tasemega filmistuudiote kompleksi ja sinna juurde käivat filmivaldkonda siduvat filmilinnakut, et viia Eesti audiovisuaalne valdkond uuele tasemele läbi sünergia ja ekspordivõimekuse ning tuua Eestisse rohkem rahvusvahelisi filmi-, tele- ja reklaamivõtteid. Stuudiokompleksi rajamiseks on EAS eraldanud Euroopa Regionaalfondist ühe miljoni euro suuruse toetuse. Filmilinnak on planeeritud avada 2019. aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles