Hullud päevad rüselusest ei pääsenud

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbematumad kogunesid juba enne kaheksat Stockmanni juurde poe avamist ootama.
Läbematumad kogunesid juba enne kaheksat Stockmanni juurde poe avamist ootama. Foto: Peeter Langovits

Kuigi Stockmanni osturalli algas nii müüjate kui ostjate sõnul üsna rahulikult, ei pääsetud ka seekord korraliku rüseluseta. Reisihuvilised püüdsid vahendeid valimata saada ihaldatud lennupileteid.

Hullem kui nõukogude ajal, inimesed rüselevad ja tõuklevad, ime kui kedagi surnuks ei sõtkuta, ütles soodsaid India lennupileteid ostma tulnud Kristjan Sarv Postimees.ee.

Tema kaaslase Elina Pähklimäe sõnul tulid nad kaubamaja ette veerand tundi enne poe avamist ja siis oli poeesine rahvast täis. Finnairi kassa juurde jõudmiseks ja järjekorranumbri saamiseks trügis rahvamass noorte sõnul üsna kõvasti.

Sarve sõnul oleks tema loobunud, kuid ta kaaslase arvates tasub tavapärasest 20 000 krooni soodsamate lennupiletite nimel ebamugavusi taluda.

«Tegelikult pole üldse kindelgi, kas me need piletid saame,» tõdes Sarv.

Umbes seitse minutit pärast poe avamist oli silma järgi hinnates selle kassa juures sadakond inimest ja täna saab osta edasi-tagasi pileti Delhisse ja Mumbaisse 6500 krooni eest, Viini ja Genfi lubab lennufirma tänaseid piletiostjaid viia 2500 krooniga.

Kui Finnairi kassa ümber olid peamiselt täisjõus mehed, siis õrnem sugu vallutas mõne minutiga naisteriiete osakonna. Mõni ostja oli loetud minutite jooskul jõudnud välja valida sületäie riideid ning seisis oma koormaga kannatlikult pikas proovikabiini järjekorras.

Kaks nooremapoolset naist olid ostusaalis asuva peegli ette põrandale kuhjanud hunniku riideid ning proovisid neid järgemööda selga möödakäijate arvustavatest pilkudest hoolimata.

Kuigi kassapidajatel hingetõmbepausi polnud, looklesid naisteriiete osakonnas kassade juures pikad sabad. Kogu sealset sebimist ja sagimist saatis pidev turvaväravate piiksumine.

Kui esialgu püüdis naisteosakonna turvamees turvaväravate signaalide peale reageerida, siis veerand tundi hiljem oli ta sellest loobunud ning seiras osakonnas riietekaste tuustivaid naisi.

Märksa rahulikum oli olukord aga toiduosakonnas, kus pärast poe avamist jalutas ringi mõni üksik pensionär. Ka kodutehnika korrusel polnud erilist tungi märgata. Varajaste ostjate käes jäid seal müügihitina silma ligi 10 000 krooni maksev Jura kohvimasin ning ligi 3500 krooni maksev sülearvuti.

Kaks telerit ostnud Tiina ja Kalev kinnitasid, et tavaliselt nad kaubamajade sooduspäevadel ei käi, aga just seekord oli lapse tuppa uut telerit vaja ja sellepärast ka ekstra kohale tuldi. Teise teleri ostis pere tuttava palvel.

«Praegu maksab teler 2500 krooni, tavaliselt alla 5000 krooni ei saagi,» sõnas Kalev. Tiina sõnul jõudsid nad poe ukse taha kell 8 ja viis minutit hiljem olid telerid käes.

«Ei mingit tunglemist ega rüselemist,» ütles Kalev ja lisas, et ajakirjanikel ei maksa tulla hulludele päevadele tavapärast ostuhulluse lugu tegema, sest seda pole.

Kaks napisõnalist lisaleti müüjat kinnitasid, et seni on kõik olnud rahulik ja erilisi rahvamasse ning tunglemist pole märgata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles