Kurioosum: TLT teenis tasuta ühistranspordiga 13,6 miljonit kasumit (3)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uued linnaliinibussid Vabaduse väljakul.
Uued linnaliinibussid Vabaduse väljakul. Foto: Tairo Lutter

Tallinna Linnatranspordi AS teenis 2016. aastal 13,6 miljonit kasumit olukorras, kus Tallinna elanikele on ühissõidukites sõitmine tasuta. Kuidas on see võimalik?

Vastus on tegelikult lihtne. Raamatupidamisreeglite kohaselt pannakse tuluna kirja ka linna tehtud investeeringud.

«TLT kasum tekkis nii 2015. kui ka 2016. aastal saadud sihtfinantseerimise tulu arvelt. TLT on Tallinna linna valitseva mõju all ja ettevõtte põhieesmärgiks ei ole omanikule kasumi teenimine, seega kajastatakse põhivara toetamiseks saadud sihtfinantseerimist tuluna põhivara soetamise perioodil. Varade sihtfinantseerimiseks saadud summa kantakse kohe tulusse, kui tingimuslike kohustusi ei kaasne või need on täidetud. Sihtfinantseerimisega soetatud vara võetakse bilansis arvele soetusmaksumuses,» teatas ettevõtte pressiesindaja Ivo Parbus.

Sihtfinantseerimisega soetatud vara all mõeldakse näiteks investeeringuid trammiteedesse ja -depoosse ning uute ühissõidukite hankimist.

«Viimastel aastatel on tehtud ühistransporti suuri investeeringuid. Täielikult saab uuendatud trammitaristu, ostetud on 20 uut trammi, 44 hübriidbussi ja ligi 150 uut bussi,» loetles Parbus asju, mis on raamatupidamises kirjas kasumina.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles