Fotod: Kopli trollibusside asemikud rivistusid Vabaduse väljakule (2)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Linnatranspordi AS (TLT) näitas Vabaduse väljakul äsja soetatud Volvo hübriidbusse ja MAN-i Euro 6 saastenormidele vastavaid linnaliinibusse, millest esimesed hakkavad järgmisel nädalal sõitma 9. liini trollide asemel.

TLT juhatuse esimehe Enno Tamme sõnul on valdavas osas Euroopa linnadest võetud suund autoliikluse vähendamisele, investeerides ühistranspordi arengusse.

«Autostumist pole võimalik ohjeldada üksnes piiranguid kehtestades, nagu näiteks ummikumaks ning linnasüdame autodele sulgemine. Oluline on parandada ühistransporditeenust, muutes selle inimestele kättesaadavamaks ning mugavamaks. Tallinn oma tasuta sõiduga on saavutanud viimaste aastatega ühistranspordi kasutajate arvu hüppelise kasvu, ent kui soovime ühissõidukeid eelistavate inimeste hulka veelgi suurendada, peame pöörama erilist tähelepanu sõidumugavusele. Meie bussipargile saabunud 20 moodsat hübriidi ja 30 diiselbussi annavad selleks olulise panuse,» ütles Tamm.

«Oleme esimestena Eestis võtnud ühistranspordis kasutusele hübriidsõidukid. 44 sõidukiga kuulume 10 hübriidirohkema Euroopa linna hulka. Enam kui pooled meie bussidest vastavad Euro 5 ja 6 saastenormidele ning busside keskmine vanus langeb pärast 50 uue hübriidi ja diiselbussi saabumist 8,2 aastale. Seegi on muljetavaldav näitaja kogu Euroopa ulatuses,» lisas ta.

TLT ostis 20 Volvo 7900 hübriidbussi ning 30 MAN-i diiselbussi, millest 20 on 12 meetri pikkused kaheteljelised ja kolme uksega bussid ning 10 on 18,5 meetri pikkused kolmeteljelised ja nelja uksega liigendbussid. Vabaduse väljakule rivistatakse üles kokku 15 bussi, igast liigist viis.

Volvo 7900 hübriidis on 34 iste- ja 50 seisukohta, MAN Lion´s City GL-s (liigendbuss) 44 iste- ja 122 seisukohta ning MAN Lion`s City LE-s on 29 iste- ja 55 seisukohta.

Uued bussid lähevad liinile 1. maist. Volvo hübriidid hakkavad sõitma 72. liini, mis asendab 9. liini trolle.

Tallinn sulgeb maist trolliliini number 9 Keskuse – Kopli, mis on järjekorras juba viies sulgemisele minev trolliliin.

Läinud aasta 1. jaanuarist sulges Tallinn Väike-Õismäele viivad trolliliinid number 6 Väike-Õismäe – Kaubamaja ja 7 Väike-Õismäe – Balti jaam, juba varem olid suletud trolliliin number 2 Mustamäe – Estonia ja number 8 Väike-Õismäe – Vabaduse väljak. Neid trolliliine asendavad bussiliinid number 24, 24A ja 22.

Pärast trolliliini number 9 sulgemist jääb Tallinnas tööle vaid neli trolliliini: number 1 Mustamäe – Kaubamaja, number 3 Mustamäe – Kaubamaja, number 4 Keskuse – Balti jaam ja number 5 Mustamäe – Balti jaam.

Trolliliinide sulgemise põhjusena on linn nimetanud vanade Škoda trollide amortiseerumist ja otsust nende asemele uusi trolle enam mitte soetada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles