Mupo: naabri liivakasti sirtsutavate kasside eest tuleb hüvitist maksta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass.
Kass. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Munitsipaalpolitsei ameti (mupo) Nõmme tugipunkti peainspektori Anu Põlluaasa sõnul tuleb kassiomanikel maksta hüvitist, kui nende koduloom on varalist kahju põhjustanud.

Tugipunktide töökoosolekul tõstatus reedel taas igakevadine hulkuvate kasside probleem, mille lahendamiseks on tarvis mõistlikku diskussiooni kassiomanikega. Näiteks on Põlluaasa sõnul nördinud väikelaste vanemad, kelle hoovis on väikelastele tehtud liivakast. Samuti on pahased autoomanikud, kes peavad käima haisvaid laike pesulas maha pesemas.

«Siin on tegemist juba varalise kahju põhjustamisega. Sel puhul on sõidukiomanikul õigus nõuda kahju hüvitamist. Rikutud valged piirdeaiad, mille pesemine nõuab rahalist ja ajalist ressurssi. Samuti allergiaravimite soetamine, kui haiguspuhanguid tekitab just nimelt üle aia käiv naabri kass,» selgitas Põlluaas.

Mupo soovitab esimeses lahenduses loomaomanikuga probleemist rääkida, kuigi üldjuhul peetakse seda lootusetuks ettevõtmiseks. Näiteks pereisa, kelle iga hommik algab lapsevankri pesemisega, on naabrilt saanud pahase vastuse, et kassid on iseseisvad loomad ja et kaebaja on loomavihkaja. Loomavihkamise kaarti on välja käinud teisedki kassiomanikud.

«Omapäi ringi hulkuvad kassid on probleemiks läbi aasta, kuid kevadel muutub see eriti teravaks,» ütles Põlluaas. «Kutsun kassiomanikke üles mõistlikule diskussioonile. Õigem on kass siiski toas hoida, kui tal ringi uitamise kalduvus ning naabritel pretensioone on.»

Kui kassipidaja siiski naabrite palvetele vastu ei tule ja eeskirja nõuetest kinni pidada ei taha, siis peab kasutama muid mõjutusvahendeid. Üks nendest on kassipüüdja kutsumine. Iga oma territooriumilt välja pääsenud kass on hulkuv kass ja hulkuvate loomade püüdmine on täiesti seaduslik tegevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles