Discgolf Nõmmel - kas säilitada või likvideerida?

, Endine Nõmme linnaosavanema asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Discgolfi populaarsus on viimastel aastatel Eestis kasvanud. Juurde on tekkinud harrastajaid kui uusi radu. Kahjuks on suur harrastajate arv hakanud tekitama probleeme.

Kahe aasta eest suleti keskkonnakaalutlustel Pirita kettapark ning sama saatus ähvardab korduda Nõmmel. Kui 2015. aastal Pirita discgolfipargi sulgemine välja hõigati, oli see paljudele ebameeldivaks uudiseks. Mängijaid on ju palju, milleks sulgeda?

Mängu populaarsus väljendub üldjuhul mängijate arvus ning neid oli Pirital palju. Tallamine ja  puude kahjustamine olid värvikamad põhjused, mis viisid kõnealuse väljaku sulgemiseni. Rajad asusid maastikukaitsealal, kus inimtegevus ei tohi olla liigselt loodust kahjustav. Tänaseks on rada ümber kolitud vähem tundlikule pinnasele, kuid sellega koos kadus ära ka teatud võlu, mis Pirita väljakut ümbritses. Kas väljaku likvideerimine oli ainuke võimalik lahendus?

Sarnane menetlus Nõmmel

Sarnaselt Piritale on Nõmme discgolfiväljak rajatud maastikukaitsealale. Diskussiooni, kas mäng metsa ja maastikukaitseala liigselt ei koorma, on Nõmmel peetud mitmeid aastaid. Eelkõige on kriitika väljendunud sotsiaalmeedias ilmunud postituste, kuid ka sellel perioodil Nõmme linnaosavalitsusse laekunud kirjade põhjal.

Nõmmel ei ole probleemiks ainult pinnase tallamine ja puude kahjustused, vaid siin on ka kolmas märkimisväärne element - privaatsuse rikkumine. Leidub neid, kellele Nõmme-Mustamäe maastikukaitsealal aktiivne tegevus ei meeldi. Ei saa rahulikult jalutada ja mõtiskleda.

Sellekohased pöördumised tõid 2015/2016 aastatel kaasa olukorra, kus kaaluti raja sulgemist. Keskkonnaameti poole laekusid mitmed kaebused puude tervise ja ebamõistliku rekreatiivkorralduse kohta. Järgnev uurimine tõendas, et kettaradade ääres leidus koorekahjustustega surnud puid ning tavapärasest suuremat pinnase tallamist viskealade läheduses. 

Mitmed rajad otsustati likvideerida ning asendada uutega, mäng viidi aktiivsetest käiguteedest eemale ning lepiti kokku puukaitsete paigaldamise põhimõtted. Tänaseks on mitmed nendest kokkulepetest ka realiseerunud, rajad asuvad mõistlikes kohtades ja jalutajatele jääb ka piisavalt ruumi üle.

Avalik menetlus, mille käigus maastikukaitseala tervist ja kahjusid loodusele hinnati ei toonud kaasa raja sulgemist, kuna tehtud korrektuure väljaku kasutuskorralduses peeti mõistlikuks ja looduse seisukohalt jätkusuutlikuks.

Kui ohtlik on mäng loodusele?

Üheks põhiliseks ja kõige silmatorkavaks kettagolfiga kaasnevaks mõjuks on puude koorekahjustused.  Üldiselt peetakse puutüvedele tekkivaid kahjusid pöördumatuks, kuid praktikas ei too koorekahjud tingimata kaasa puu kuivamist. Tallinna ja lähiümbruse linnametsades on kuivanud puid palju, kuid need puud ei ole reeglina kuivanud inimtegevuse tagajärjel.

Viimastel aastatel on Nõmme kettagolfiväljakul langetatud kuivanud puude arv olnud suurusjärgus 10-20 puud igal aastal. Mõnevõrra rohkem on kuivanud puid langetatud muudel metsaaladel, kus mängu ei toimu. Kuivanud puid leidub igal pool, ka seal kus inimtegevus puudub.  

Käisin möödunud aastal Soomes kohalike kettaväljakutega tutvumas. Selgus, et üldiselt ei ole ka sealsetes metsades kettaviskest kahjustada saanud puud ära kuivanud. Koorekahjud ei too tingimata kaasa puude kuivamist. Probleem puude tervisele tekib siis, kui neid kahjustusi on liiga palju.

Väljakute sulgemine ei ole ilmselt lahendus. Arvestades väikest väljakute koguarvu regioonis (Tallinnast 20km raadiuses neli kettaväljakut), suureneks ühe väljaku sulgemisel kõigi teiste kasutatavus oluliselt ja sellega kaasneb veelgi suurem keskkonnakahju.

Nõmme vajab rohkem kettaväljakuid

Möödunud nädalal andis Nõmme linnaosavalitsus teada, et aprillikuus tehakse koostöös discgolfiklubiga Drive IN Nõmme kettaväljakul suured korrastustööd. Enim kaitset vajavatele puudele paigaldatakse kaitsed, korrastatakse tiialad ja nende ümbrus, lõigatakse võsa ja korrastatakse metsaala.  Nõmme kettaväljaku säilimise seisukohalt on need olulised tegevused, kuid see ei välista probleemide tekkimist tulevikus.

Koormuse vähendamiseks on vajalik uute väljakute ja mängimisvõimaluste loomine Nõmmele või lähiümbrusesse. Ainult nii on konkreetsele väljakule langev kasutuskoormus madalam ja võimalik keskkonnakahju väiksem.

Uute väljakute rajamist ei tohi karta. Inimesed tuleb kutsuda metsa, mitte nad sealt minema ajada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles