Katrin Väljataga: Tallinna TV raha lasteaedadele

, aktsiooni «Raha lastele» algatusrühm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson

Makse maksavad kõik töötavad linnaelanikud ühtemoodi. Ühesugused on ka meie vajadused – kõik soovivad, et nende lapsed saaksid käia soojas ja puhtas lasteaias, kus õpetajad ei pea muretsema oma töökoha säilimise või palgakärbete pärast.

 Et kodutud inimesed ei peaks oma elupäevi tänaval lõpetama, vaid ka neil oleks lootus paremale ja tagatud soe peavari. Nimekirja saaks jätkata.

Jah, kõigeks ei jätku raha. Jah, omavalitsustele riigieelarvest ettenähtud summasid on kärbitud. 2011. aastal eraldati KOVile riigieelarves mittesihtotstarbeliste eraldistena 302,8 miljonit eurot (4,738 miljardit krooni), mis on samal tasemel 2007. aasta eelarves tehtud eraldistega.

Kuid kärbitud on ka riigieelarve seda osa, mis on suunatud keskvalitsuse asutustele ja keskvalitsuse pädevuses olevate ülesannete täitmiseks. Keskvalitsus aga ei kirjuta kohalikule omavalitsusele ette, kuidas see oma eelarvet koostama peab. Omavalitsus on eelarve koostamisel iseseisev.

Tallinna TV kontseptsioon ja otsus selle kanali loomise ja arendamise kohta võeti vastu 2008. aastal. Sellele projektile on leitud rohkesti lisaraha. Seda ajal, kui lasteaias käivate laste vanemad muretsevad lasteaedadele õppevahendeid ja teevad seal vabatahtlikult remonti.

Kärbitud eelarve kiuste on linnavalitsus leidnud rohkelt raha ühe eksklusiivteenuse jaoks. Teiste teenuste (lasteaiad, koolid jt) finantseerimise vähendamist või lisaraha mitteleidmist põhjendab linn aga jätkuvalt kärbetega riigieelarvest.

Olukorrast ülevaate saamiseks võime lugeda Tallinna linna 2011. aasta eelarvet ja lisaeelarvet. Näeme, et lisaeelarvega suurendatakse Tallinna TV rahastamist 1,15 miljoni euro võrra, 1,9 miljoni euroni. Samal ajal on näiteks Kristiine linnaosa eelarve 1,6 miljonit.

Põhikoolide ja gümnaasiumide renoveerimiseks ja sisustuse soetamiseks näeb linnavalitsus ette 1,42 miljonit eurot. Lasteaedade avariiremondiks ette nähtud summa on aga Tallinna TV eelarvest kümme korda väiksem.

Tallinna linnal on olemas tasuta jagatavad ajalehed ja internetiportaal. Tallinna uudiseid kajastavad kõik ajalehed ning tele- ja raadiokanalid.

Linnavalitsusest kõlanud arvamus, et muu Eesti meedia avaldab Tallinna linna ja selle volikogus juhtpositsioonil oleva Keskerakonna suhtes pahatahtlikku informatsiooni, ei kannata kriitikat.

ERRi kui avalik-õiguslikku organisatsiooni ei juhi vabariigi valitsus, vaid ringhäälingunõukogu ning E­RRi kohustus on edastada tasakaalustatud infot nii oma elanikele kui riigist väljapoole.

Oli ju «Terevisiooni» esimene valimistejärgne külaline Dmitri Klenski? Või oli see hoopis Sven Mikser? Mõlemad seal igal juhul olid ning oma mõtteid ja seisukohti avasid.

Tallinna linnavalitsus on viidanud ka sellele, et Helsingil on oma televisioonikanal.

Kui jutt on Stadi TVst, siis unustas linnavalitsus mainida, et Stadi TV on linnavalitsusest ja poliitikast sõltumatu arendusprojekt. HelsinkiKanava aga on videote ja veebiülekannete avaldamiseks ettenähtud internetiportaal (http://www.helsinkikanava.fi/).

Kodanikualgatus «Maha Tallinna TV! Raha lasteaedadele!» puhul pole tegemist väljaastumisega ühe konkreetse linnavalitsuse projekti vastu ega erakonna või ühe poliitiku vastu.

See on väljaastumine kohaliku omavalitsuse suhtumise vastu oma ülesannetesse ja oma elanikesse – omavalitsus elaks justkui oma elanikest eraldi, jättes täitmata oma põhiülesanded.

Selline suhtumine puudutab kõiki linnaelanikke, hoolimata rahvusest, erakondlikust kuuluvusest, valimiseelistustest või usutunnistusest.

Aktsiooni veebileht on http://www.rahalastele.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles