Liikumispuudega inimeste kaldteed võidusamba juurde jäid meelega rajamata

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Kobrusepa tehtud uus makett Vabadussõja võidusambast.
Tiit Kobrusepa tehtud uus makett Vabadussõja võidusambast. Foto: Sternfeld & Laidre OÜ

Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul jäid mitmed Vabadussõja võidusamba juurde liikumispuudega inimeste jaoks planeeritud kaldteed rajamata nende sobimatuse tõttu.

«Vabadussõja võidusamba ideekonkursi lähteülesande lisanõudes soovitud nõuetekohaste vahemademetega 6 protsendise kaldega pandus (kogupikkusega ligi 90 meetrit) ja trepp ulatuksid eskarpmüüriga risti projekteerituna üle Vabaduse väljaku Jaaniku kiriku esisele kõnniteele,» tõdes Aas. «Sellise lahenduse aga välistab kehtiv detailplaneering.»

Ta lisas, et võidusamba autorite poolt välja pakutud variant ehitada pandus paralleelselt eskarpmüüriga ei olnud jällegi vastuvõetav ei esteetiliselt, arhitektuurselt ega ka muinsuskaitseliselt.

Aasa sõnul soovitati töö käigus asendada Vabaduse väljaku poolne pandus liftiga, kuid see välistati muinsuskaitselistel põhjustel.

Abilinnapea märkis, et praeguseks on välja pakutud ka idee invatõstuki rajamisest, kuid selle plaani saatus on hetkel veel lahtine.

Aas tõdes, et muinsuskaitselises piirangualas on raske ning sageli suisa võimatu tagada kõiki tänapäeva eetilistele tõekspidamistele vastavaid norme.

«Näiteks puudub samba kõrval asuval Mayeri trepil nii invatooli kui ka lapsevankriga liikumise võimalus,» märkis ta. «Aastaid tagasi Patkuli trepile planeeritud lifti rajamine ebaõnnestus just muinsuskaitseliste piirangute tõttu.»

Eesti liikumispuudega inimete liit saatis septembri lõpus kaitseminister Jaak Aaviksoole ja Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele kirja, milles tundis muret, kuidas hakkavad ratastoolis inimesed pääsema Harjumäe nõlvale rajatava võidusamba juurde.

«Liikumispuudega inimesel on võimalik autoga sõita võidusamba taha parkimisplatsile, seal istuda ratastooli ja mööda kaldteed sõita võidusamba jalamile,» märkis liidu tegevjuht Auli Lõoke oma toonases kirjas.

«Tahame väga loota, et seda rada pole mõeldud ainsa ligipääsuteena liikumisraskustega inimestele,» tõdes ta. «On mõeldamatu, et liikumisabivahendeid kasutav inimene jalutab mööda Kaarli puiesteed üles, pöördub järsu tõusuga Toompea tänavale, siis Komandandi teed pidi parkimisplatsile ja sealt edasi samba juurde viivale kaldteele.»

Võidusamba maketiga tutvunud Lõoke märkis veel, et kui Vabaduse platsi poolse trepi külgedele paigaldatud relsid on mõeldud ratastooli kasutavatele inimestele, siis see lahendus ei tule kõne alla. Seadusele viidates tõdes ta, et relsid on ohtlikud ja nende kasutamine on keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles