Mati Eliste end kohtus süüdi ei tunnistanud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Eliste (paremal) ja tema kaitsja, vandeadvokaat Aadu Luberg täna hommikul kohtumajas.
Mati Eliste (paremal) ja tema kaitsja, vandeadvokaat Aadu Luberg täna hommikul kohtumajas. Foto: Liis Treimann

Tallinna linnavolikogu endine liige ja Pirita linnaosa halduskogu esimees Mati Eliste, keda süüdistatakse mõjuvõimuga kauplemises ning korruptiivse tulu saamises, ei tunnistanud täna alanud kohtuprotsessil Harju maakohtus end süüdi.

Prokurör Kadri Väling ütles oma avakõnes, et Elistet süüdistatakse korruptsioonivastase seaduse rikkumises, kuna ta sai kahel korral, 3. novembril 2008 ja 31. märtsil 2009 Pirital asuva Paju 7 kinnistu omanikult Vassili Galaganovilt ja kinnisvaramaaklerilt Aili Asavilt seadusega keelatud korruptiivset tulu tema enda juhitud MTÜ Laulu- ja tantsustuudio Mariel arvele. Summa oli kokku 111 000 krooni ehk natuke rohkem kui 7000 eurot.

Prokuröri selgituse järgi sai Eliste seda korruptiivset tulu, olles Tallinna linnavolikogu liige ning Pirita halduskogu esimees. Raha oli mõeldud selleks, et Eliste teeks Paju 7 detailplaneeringu menetlemisel põhjendamatuid toiminguid.

Eliste küsis prokuröri sõnul 2008. aasta oktoobris Paju 7 detailplaneeringu vahendaja Aili Asavi vahendusel kinnistu omanikult Galaganovilt enda juhitavale MTÜ-le Mariel 100 000 krooni ning see raha MTÜ arvele ka laekus. 2009. aasta märtis küsis Eliste veel 30 000 krooni Marielile klaveri ostmiseks. Asavi oli sellega osaliselt nõus ning tegi ülekande 11 000 krooni.

Vastutasuks nende ülekannete eest lubas Eliste saada Pirita halduskogult kooskõlastus Paju 7 kinnistu detailplaneeringule. Kuna halduskogu otsused on linnaosavalitsusele vaid soovitusliku iseloomuga, kohtus Eliste prokuröri sõnul 30. juunil 2009 Kohilas Statoili tanklas Pirita linnaosavanema Tiit Terikuga ning üritas linnaosavanemat veenda, et ta annaks nimetatud detailplaneeringule oma kooskõlastuse.

Eliste vastas pärast prokuröri Välingu avakõne ärakuulamist kohtunik Liina Pohlaku küsimusele, et põhimõtteliselt saab ta süüdistusest aru, kuid ennast süüdi ei tunnista.

Eliste kaitsja, vandeadvokaat Aadu Luberg ütles, et Eliste on omaks võtnud oma käitumíse ebaeetilisuse, kuid süüdituses ei ole tõendatud, et MTÜ Mariel arvele laekunud summad on vastutasu millegi eest. Samuti ei ole antud juhtumi puhul tõendatud Eliste käitumise ebaseaduslikkust. 

Luberg mainis ka seda, et Paju 7 kinnistu omaniku Kalakanovi probleemid lahendas Pirita linnaosa üldplaneering, mis kehtestati 2009. aasta septembris. Sellest lähtuvalt ei saanud Eliste tegevus kuidagi anda Kalakanovile mingeid soodustusi, võis ainult kiirendada tema poolt soovitu toimumist.

Kohtuistung jätkus prokuröri tõendite uurimisega. Seejärel on kavas üle kuulata tunnistajad.

Mullu detsembris saatis Põhja ringkonnaprokuratuur üldmenetluses kohtusse Eliste kriminaalasja, milles teda süüdistatakse mõjuvõimuga kauplemises.

Kirminaalasja menetles Põhja prefektuur, uurimist juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Süüdimõistmisel saab Elistet karistada rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Kinnisvaramaakler Asavi on nimetanud MTÜ-le Mariel üle kantud raha laenuks ning soovib seda tagasi saada. Eliste seda nõuet ei tunnista.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles