Fotod ja video: läbi välgumehe lasti 500 000 volti

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Energia avastuskeskus tähistas sünnipäeva muljetavaldava välgumehe-show’ga.

24. märtsil 1913. aastal hakkas Põhja puiesteel tööle Tallinna Linna Elektri Keskjaam, mis töötas 1979. aastani. Sel reedel, 24. märtsil 2017 tähistati elektrijaama aastapäeva Energia avastuskeskuses

Päeva tähtsündmus oli see, kui leiutaja Aare Baumer sisenes keskuse ainulaadsesse hiiglaslikku Faraday puuri, et anda üks tõeliselt särtsakas välgumehe-show.

Selleks pani leiutaja selga raudrüü, jalga raudsaapad ja pähe traatvõrgust maski.

«Ma panen raudrüü selga, lähen sinna puuri ja hakkan võitlema välguga,» rääkis leiutaja puuri ümber kogunenud lastele. Ta meenutas Nikola Teslat, kes tahtis oma masinaga elektrienergiat õhu kaudu, ilma juhtmeid kasutamata edasi anda ning lubas tolle plaani kohe teoks teha.

Kõigepealt mängis puuri astunud leiutaja väiksemate välkudega. Seejärel aga tegi teoks Tesla unistuse, kui kätte võetud päevavalguslambid tõepoolest ilma juhtmete abita helendama lõid. Show lõppes kärarikka suure välgu show’ga. Pärast seda astus leiutaja puurist välja ning tõepoolest, 500 000 volti olid talle olnud nagu hane selga vesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles