Koduomanike sõbraks kuulutatud vallas tõusis maamaks kahekordseks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rae valla elanik Anu Roop peab sel aastal maksuvabastusest hoolimata maksma enam kui kaks korda suuremat maamaksu kui möödunud aastal.
Rae valla elanik Anu Roop peab sel aastal maksuvabastusest hoolimata maksma enam kui kaks korda suuremat maamaksu kui möödunud aastal. Foto: Mihkel Maripuu

Aasta algul maamaksuvabastuse eest koduomanike sõbraks valitud Rae vallas tõusis paljude elanike maamaks tänavu enam kui kahekordseks.


Asi on selles, et samaaegselt 500 ruutmeetri kodualuse maa maamaksust vabastamisega tõstis vallavolikogu selleks aastaks maamaksu määra seadusega lubatud maksimumini ehk 2,5 protsendini maa maksustamishinnast. Siiani oli maamaksumäär Rae vallas olnud üks protsent.

Koduomaniku sõbra tiitli said maksuvabastuse eest ka Harku ja Jõgeva vald, kuid neis mõlemas oli maamaksu määr juba varem 2,5 protsenti.

Endine Rae vallavanem, keskerakondlane Raivo Uukkivi nimetab koduvallas toimunut IRL-i valimiskampaaniaks. «Kuna koduomanike liit on selgelt IRL-i taustaga ja Rae vallavolikogu esimees on IRL-i liige, siis oli see ilmselt valimiseelse propaganda osa. Aga vähemalt Rae vallas läks see vabastus inimestele küll kalliks kätte,» lausus Uukkivi.

Ta lisas, et pooldab ka ise äri- ja tootmismaa maksimaalset maksustamist, kuid inimeste kõri ei peaks raskel ajal kinni pigistama.

Koduomaniku tiitlit välja andva Eesti omanike keskliidu peasekretär Taavi Madiberk on ajakirjanduses Uukkivi süüdistusi kommenteerides öelnud, et Rae vallale anti sõbra tiitel avansina, sest põhimõtteliselt liigub vallavõim ju õiges suunas. Postimehel ei õnnestunud eelmise nädala lõpul Madiberki tabada.

Aga nii mõnelegi vallaelanikule tundub Rae vallale antud koduomaniku sõbra tiitel inimeste üle irvitamisena.

Nii näiteks oli Pildikülas elava pensionäri Anu Roobi maamaks mullu 1636 krooni ehk 104.56 eurot. Tänavu peab ta oma 3600 ruutmeetri suuruse krundi eest, millest 500 ruutmeetrit on maamaksust vabastatud, maksma 3578.85 krooni ehk 228.73 eurot. «Minusuguseid pensionäre on siin terve tänav täis ja kõigil tõusis maamaks umbes samamoodi,» rääkis Roop.

IRL-i kuuluv Rae vallavolikogu esimees Agu Laius möönis, et sellised elanikke, kellel maamaks hoolimata maksuvabastusest tõusis, on vallas palju. Laiuse sõnul pandi kuni 2000 ruutmeetri kodualuse maa maksuvabastus koalitsioonileppesse kirja juba 2009. aasta lõpul, kui IRL ja Reformierakond vallas koos võimule tulid.

«Aga asi on selles, et masu pani meid mõtlema ja muutis ettevaatlikuks. 2010. aasta teisel poolel, kui hakkasime 2011. aasta eelarvet tegema, oli väga raske prognoosida, kas majandusolud lähevad paremaks või mitte. Seetõttu otsustasime astuda esimese sammu hästi tagasihoidlikult. Aga me oleme lubanud suurendada maksuvaba elamualust pinda kuni 2000 ruutmeetrini ja see saab lähiaastatel tehtud,» kinnitas vallavanem.

Maamaksu määra oleks Laiuse sõnul juba ammu tõsta tulnud, kuid eelmine vallavõim täitis headel aegadel vallakassat maade müügiga ning ei pidanud seda vajalikuks. Nii jäigi maksumäära tõstmine, mis mujal juba ammu tehtud, rasketele aegadele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles