Kolmanda õppeveerandi viimasel päeval algasid koolikatsed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gustav Adolfi gümnaasiumi praegused õpilased Daniel, Mihkel ja Edward.
Gustav Adolfi gümnaasiumi praegused õpilased Daniel, Mihkel ja Edward. Foto: Mihkel Maripuu

Mustamäel asuvasse Tallinna tehnikagümnaasiumisse kogunes täna pärastlõunal 86 poissi ja tüdrukut, et täita testid ning kandideerida 10. klassi 30 vabale kohale.

Laagri kooli poisid Fred ja Rauno istusid kooli fuajees akna all ning vaatasid enne testide tegemist veel viimast korda üle matemaatika valemeid. Väike närv pidavat ikka sees olema ka.

«Siia tulek on vaid üks variant,» ütlesid poisid. «Proovime ka reaalkooli ja võibolla veel kuhugi, kus reaalained on tugevad.»

Tagasihoidlik Kristin Karp ei osanudki selget põhjust öelda, miks ta just tehnikagümnaasiumi katsetele tuli. Mainis siiski, et selles koolis käib päris mitu tema sõbrannat. Kristin õpib praegu 21. keskkoolis ja läheb seal samuti katsetele.

«Igaks juhuks tuleb igal pool katseid teha,» tõdes Kristin. «Tallinna Saksa gümnaasiumis tahan ka proovida.»

Praegu Gustav Adolfi gümnaasiumis õppivad Daniel, Mihkel ja Edward olid päris lõbusas tujus. Mingit närveerimist nende jutust ja olekust küll välja ei paistnud. Ütlesid, et tehnikagümnaasium on nende jaoks rohkem varuvariant. Oma praeguses koolis teevad ka katseid, need toimuvad esmaspäeval. Kolmapäeval saab aga kätt proovida Tallinna ühisgümnaasiumis.

Veidi enne kella kahte kamandati lapsed saali, kus kooli direktor Anneli Errit soovis neile jõudu testide tegemisel ning kannatlikkust tulemuste ootamisel. Seejärel jaotati kõik lapsed kolme klassi vahel ära ning selgitati, mida nad peavad tegema.

Täpselt kell kaks läks aeg käima ning kella neljaks pidid kõik oma testidega hakkama saama. 7. aprilliks on vastused kontrollitud ning sel kuupäeval ilmub tehnikagümnaasiumi kodulehele nimekiri neist lastest, kes kutsutakse 12. või 13. aprillil vestlusele. Siis saavad nad ka teada, kui palju punkte kogusid.

Direktor Errit selgitas, et teste täitma asudes paneb iga õpilane kirja gümnaasiumi kolmest õppesuunast ühe, mida ta eelistab. Valida saab majandus-tehnilise, loodusteadusliku ning sotsiaalteadusliku suuna vahel. Testides on küsimusi paljude õppeainete vallast ning vastuseid kontrollides sõeluvad õpetajad välja, millistes ainetes üks või teine õpilane kõige tugevam on. Sellest lähtuvalt tehakse lapsele hilisemal vestlusel ka pakkumine, missugusele õppesuunale ta kõige rohkem sobib. Loomulikult arvestataks ka õpilase oma valikut.

Erriti sõnul nõuab uus põhikooli ja gümnaasiumi seadus, et igal koolil oleks mitu erinevat õppesuunda. Kuna tehnikagümnaasium on juba 1988. aastast Tallinna Tehnikaülikooli baaskool, siis sellest lähtuvalt valitigi suunad, mis oleksid ülikoolis õpetatavaga kooskõlas. Samu aineid on aga koolis õpetataud juba aastaid, nüüd lahterdati need kolme suuna vahel vaid veidi ringi.

Direktor mainis, et teste teevad täna nii tehnikagümnaasiumi 9. klassi õpilased kui väljastpoolt tulnud lapsed. Küll on aga gümnaasium teinud oma parimatele õppuritele pakkumise 10. klassi edasi minna. Nemad teste täitma ei pea. Vestlused on aga Erriti sõnul vaja sellepärast, et ega testid ka õpilase kohta kõike ei ütle ning igaüks võib eksamil ebaõnnestuda, kuigi teadmised võivad tal olemas olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles