Riigikohus mõistis Tallinna vanglalt kurikamõrvarile 750-eurose hüvitise (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vjatšeslav Bajuk
Vjatšeslav Bajuk Foto: Liis Treimann/Postimees

Seitse aastat tagasi Tallinnas Snelli tiigi ääres kurikaga sünoptik Krista Odakivi tapnud Vjatšeslav Bajuk saab riigikohtu otsusega Tallinna vanglalt 750 eurot hüvitist, kuna talle ei tagatud kambris piisavalt ruumi.

Riigikohus rahuldas Bajuki kaebuse osaliselt ja mõistis talle 750 eurot mittevaralise kahju hüvitiseks tema inimväärikust alandavates tingimustes kinnipidamise tõttu Tallinna vanglas 2011. aasta 24. märtsist kuni 2012. aasta 1. veebruarini, vahendas ERRi uudisteportaal.

Bajuk nõudis kohtus Tallinna vanglalt 481 päeva eest 9620 euro väljamõistmist, kuid riigikohus leidis, et kompensatsiooni väljamõistmine on põhjendatud oluliselt lühema aja eest ning ka oluliselt tagasihoidlikumas ulatuses.

Bajuk kaebas, et ta viibis vahistatuna 6. oktoobrist 2010 kuni veebruarini 2012 Tallinna vanglas kuuekohalistes kambrites, kus ei olnud iga kinnipeetava kohta neli ruutmeetrit vaba põrandapinda. Ühe isiku kohta oli vaba pinda 1,5 ruutmeetrit. Isikliku ruumi hulka ei saanud tema hinnangul arvata kambrist eraldatud WC pindala ega mööblialust pinda (kahekordsed voodid, laud kahe pingiga, kapp).

Mõrvas süüdimõistetu kurtis, et ta oli sunnitud kambris olema peaaegu kogu aja, 23 tundi päevas. Suhtlemist välismaailmaga ei olnud. Riideid tuli pesta ja kuivatada kambris, mistõttu oli kambris alati rõske. Kambri kunstlik valgustus ei vastanud tema arvates vangistusseaduse nõuetele.

Kaebuses seisis, et vähene valgus kurnas silmi, eriti arvestades, et kambris pidi ka lugema, kirjutama ja riideid hooldama. Närvilisusest tekkis Bajukil allergia, mistõttu pöördus ta 11 korda vangla arsti poole.

Riigikohus leidis, et mööblialust pinda kambri põrandapinna hulgast välja ei arvata, ent eraldatud WC-d ei saa kambri põrandapinna määramisel arvesse võtta. Seega oli vaidlustatud ajavahemikul Bajuki isiklik pind kambris alla kolme ruutmeetri ja õigusvastane kokku 354 kalendripäeva (mitte tema viidatud 483 päeva).

Riigikohus rahuldas kaebuse üksnes ebapiisava põranda­pinna osas, muus osas jäi Bajuki kaebus rahuldamata. Hüvitise suuruse määramisel (3 eurot päeva kohta) lähtus riigikohus oma siseveendumusest.

Tappis sünoptiku kurikaga

Süüdistuse järgi ründas Bajuk 2009. aasta 23. novembril kella 7–8 ajal Tallinnas Snelli tiigi läheduses kaht naist ja peksis neid kurikaga. Üks kannatanutest, EMHI sünoptik Krista Odakivi suri saadud vigastustesse mõni päev hiljem haiglas.

Bajuk mõisteti 2011. aasta 21. märtsil Harju maakohtus süüdi kõigis talle esitatud süüdistustes ning talle määrati liitkaristusena 20 aastat vangistust. 

Seejärel taotles Bajuki kaitsja Tallinna ringkonnakohtult oma kliendile leebemat karistust, kuid ringkonnakohus otsustas apellatsioonikaebust mitte rahuldada. Mehe süüdimõistmine ja karistamine jõustus lõplikult 2011. aasta detsembri lõpus, kui riigikohus ei võtnud tema kaitsja kaebust arutusele.

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles