Kooli juurde «sauna» sissekirjutamine võib jätkuvalt ära tasuda

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1. september Gustav Adolfi gümnaasiumis
1. september Gustav Adolfi gümnaasiumis Foto: Teet Malsroos / SL Õhtuleht

Tallinna uue haridusmääruse vastuvõtjad kuulutasid süsteemi ühe suurema võiduna seda, et enam pole mõtet kirjutada end sisse Gustav Adolfi gümnaasiumi või 21. Kooli juurde sauna, kuid tegelikkuses võib uus kord «saunikuid» ikka soosida.

Õigupoolest läheb taoliste laste elu isegi lihtsamaks, sest kui seni tuli GAGsse sisse saamiseks ka sama kandi lastel katseid teha, siis uue korra järgi enam mitte.

Selgitame uut olukorda lihtsuse mõttes 1. klassi astuva Tõnu näitel, kes on sisse kirjutatud Gustav Adolfi gümnaasiumi lähedale, näiteks Kotzebue tänava algusse. Tõnu pole just helge pea, aga vanemad tahavad teda kangesti nn eliitkooli sisse saada. Selleks pole neil vaja uue korra järgi muud teha kui oodata.

Aprillis tulevad katsed Gustav Adolfi gümnaasiumi kahte avatavasse klassikomplekti. Kuid on üsna tõenäoline, et katsetega neid klasse ära ei täideta.

Konks peitub selles, et need, kes jäävad napilt koolist välja, ei pääse sisse isegi siis, kui mõni edukam laps GAGst loobub ja otsustab muu kooli kasuks. Need kohad jagatakse ringi laste vahel, kes on sissekirjutatud koolile võimalikult lähedale.

Ja GAGst loobujaid tõenäoliselt tuleb, sest uus süsteem soosib katsete tegemist võimalikult paljudesse koolidesse. Näiteks osutuvad mõned lapsed valituks korraga GAGsse ja reaalkooli. Osa neist valib GAG, kuid oletame, et kümmekond mõne muu eliitkooli.

14 võimalikku vaba kohta

Need kümme kohta lähevadki jagamisele sissekirjutuse alusel. Õigupoolest jagatakse sel moel lausa 14 kohta, sest värske määrus nõuab, et igast klassikomplektist reserveeritaks kooli lähedal elavatele lastele kaks kohta. GAG avab kaks esimest klassikomplekti, seega on neil taolisi kohti neli.

Nendes 14 kohas peitubki Tõnu võimalus. Kui juba tema õde või vend õpib Gustav Adolfi gümnaasiumis, siis on koolikoht talle eriti kindlustatud, sest esimesena vaadatakse konkreetse kooli lähedal elamist koos pere teiste laste koolivalikuga.

Kui õdesid-vendi samas koolis pole, on Tõnul endiselt lootust GAGsse pääseda, kuna ta on koolile lihtsalt niivõrd lähedale sisse kirjutatud. Vaid vanalinnas elavad noored võivad teda edestada, kuid mingist hetkest hakkab neile lähedasim olema hoopis mõni muu kesklinna eliitkool, mis nad konkurentsist välja lülitab.

Praktika - parim mõõdupuu

Gustav Adolfi gümnaasiumi direktori Hendrik Aguri sõnul on taoline olukord võimalik, kuid ta oletas, et praktikas läheb niiviisi ümberjagamisele vähem kohti kui 14.

«Ma ei usu, et vanemad kasutavad seda võimalust, vaid panustavad ühele koolile ega hakka solgutama oma lapsi,» rääkis ta.

Samas leidis Agur, et kui GAGsse katsetele tulijate arv on tänavu varasemast suurem, sest nüüd võivad esimest korda kandideerida sinna lapsed üle linna, siis ei tähenda see, et taolised igale poole pürgijad tema kooli sisse saavad.

«Võib juhtuda, et need, kes tulevad kindla peale meile, võtavadki esimesed kohad ära ja klassid ongi täis. Nii et see on ainult spekulatsioon praegu.»

Tema sõnul on parim mõõdupuu siinkohal aga praktika ehk tasub ära oodata esimesed uue korra järgi tehtud katsed, misjärel oleme selles küsimuses juba targemad.


Kommentaar

Edgar Rootalu
Eesti Õpilasesinduste Liidu esimees

Arvestades, et suur osa õpilasi õpib väljaspool oma linnaosa, saab vaidlusi ja arusaamatusi koolikoha määramisega palju olema. Võimalus, et sellised olukorrad tekivad, on vägagi tõenäoline, sest enamik õpilasi teeb kindluse mõttes katseid mitmesse kooli. Kindlasti peaks olema õpilasel võimalus saada oma esmaeelistatud kooli, kui kohtade määramise perioodi jooksul peaks seal vabanema koht.

Määruse järgi tekkivast olukorrast ei võida keegi - nördinud lapsevanemad, survestatud ametnikud ning segaduses kooliõpetajad ja -juhid.

Linnavalitsus peaks võtma ette määruse täpsustamise. Lapsevanematel soovitame mõelda kodulähedasele valikule, mis annab suurema kindlustunde, et soovitud kooli ka laps õppima saab.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles