Fotod ja video: tapmises süüdistatav ekspolitseinik astus kohtu ette (5)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtus algas täna istung joomakaaslase tapmises süüdistatava Põhja prefektuuri endise kiirreageerija Rando Hõlpuse üle.

Süüdistuse järgi tulistas toona veel kiirreageerijana töötanud Rando 23. septembril kella 20 paiku Tallinnas Majaka tänav 44 trepikojas oma teenistusrelvast tahtlikult juhututtavat Jaanust rindkeresse. Lasu tagajärjel suri mees sündmuskohal.

Uurimine näitas prokuröri sõnul, et süüdistatav oli juba eelnevalt ohvrit rünnanud. Selle tunnistuseks oli kannatanul mitu verevalumit otsmikul ja kuklas, lisaks kriimustus põsel.

Teada on, et kaks meest ei olnud omavahel varasemalt tuttavad. Nad tutvusid samal päeval baaris, kus nad koos jõid, kuni otsustasid Rando korterisse minna.

Vahepeal käisid mehed koos Statoilis, mille turvasalvestis näitab, et Rando ostis sealt muu hulgas hot dogi. Seda jagas ta sõbralikult ka Jaanusega. Alkoholipoest Araxes osteti kella 18.30 ajal ehk kõigest poolteist tundi enne saatuslikku lasku ka veel pudel viina. Ühised käigud näitavad prokuröri hinnangul, et vähemalt neil hetkedel ei paistnud meeste vahel mingisugust tüli olevat.

Prokuröri sõnul näitavad tunnistajate ütlused ja muud tõendid, et süüdistatav vahetas pärast kuritegu riided ja pesi käed kraani all puhtaks. Kui veel kell 18.12 oli Randol seljas sinised teksapüksid ja sinine tsärk, siis kinnipidamisel olid tal jalas hallid dressipüksid. Tasub mainida sedagi, et Rando ei helistanud pärast juhtunut kiirabisse ega politseisse.

Kui prokurör süüdistust ette luges, vaatas tapmises süüdistatav ekspolitseinik ainiti enda ette maha. Kui prokurör juba detailsemalt ohvri surmavatest vigastustest rääkis, raputas kuuldust silmnähtavalt häiritud Rando pead ja sulges silmad. Justkui näidates kahetsust välja.

Süüdi ei tunnistanud

Pärast süüdistuse kuulmist Rando end tapmises süüdi ei tunnistanud. «See oli kole õnnetus,» lausus ta täna kohtus.

Ka tema kaitsja Jaanus Tehver sõnas, et süüdistus ei ole põhjendatud. «Tegelik olukord on see, et meil on selles asjas väga vähe tõendeid,» sõnas teine kaitsja Margus Kurm. Ta lisas, et ei ole ühtegi otsest pealtnägijat ja Hõlpus ise juhtunut ei mäleta.

Kaitsja sõnul nähtub tõenditest, et sündmuskohal toimus rüselus või isegi võitlus. Seega leiavad kaitsjad, et lask võis toimuda võitluse käigus, ilma et süüdistatav ise oleks seda endale teadvustanud. Seega ei ole nende hinnangul tegemist tahtliku teoga või isegi mis tahes teoga karistusõiguse mõistes.

Ekspertiis näitas, et lask toimus suunaga ülevalt vasakult alla paremale. Ka on leidnud tõendamist, et tegemist oli kontaktlasuga ehk relv oli surutud vastu kannatanu rindkeret.

Jäi ohvri elutu keha peale lamama

Kaitsjate sõnul ei tahtnud Hõlpus, erinevalt prokuröri versioonist, pärast juhtunut põgeneda. Kurm sõnas, et süüdistatav jäi pärast veretööd kannatanu elutu keha peale magama, misjärel ärkas ning läks oma korterisse.

Süüdistatava korterinaaber kirjeldas täna kohtu ees, kuidas ta astus trepikotta ja nägi, et keegi lamab maas. Noor naine mõistis, et see on Rando, kuid vähemalt esialgu ei näinud ta, et mehe all on teinegi inimene.

Kui naine lähemale astus, nägi ta, et Rando all lamab teine inimene. Pea alumisel trepiastmel, vereloik kõrval. Naine hakkas Randot raputama ja pealt ära tirima, mille peale avas Rando silmad, üritas tõusta, kuid see ei õnnestunud.

Ta tiris teda edasi, kuni Rando teksade taskust kukkus põrandale relv. Naine ehmatas ja jooksis üles oma korterisse, kus helistas kõigepealt oma emale ja seejärel juba politseisse.

Tegelikult oli kõrvulukustava lasu peale oma korteriukse avanud teinegi naaber, seda esimesel korrusel. Kuuldes oigeid ja nähes kellegi kätt ja selle käes omakorda püstolit, lõi naine ukse kinni. 

Politseisse helistamiseni naine ei jõudnud, kuna oli enda sõnul suures šokis ega teadnud, mida teha. Pealegi pidi ta lohutama oma väikest lapselast, kes kõmaka peale ehmus ja nutma hakkas.

Kaht lamavat meest nägi ka samas majas elanud abielupaar, kes parajasti õuest sisse astus, et üles oma korterisse minna. Nad arvasid, et kaks purupurjus meest magavad esimestel trepiastetel, kuid Hõlpuse jalgadest üle astudes nägid nad teise mehe pea juures verd. Nad helistasid häirekeskusesse, et kiirabi kutsuda.

Kohale jõudnud politseinikud pidasid Hõlpuse kuriteos kahtlustatavana kinni juba tema korteris. Kohe kinnipidamise järel, kella 21.40 paiku mõõdeti Hõlpusel rohkem kui kahepromilline joove.

Hõlpust mõni aeg varem raputama läinud ja relva märganud naabri sõnul nägi ta uksesilmast, et kui politseinikud Hõlpust korterist ära toimetasid, olid mehel seljas teised riided kui varem trepikojas.

Just see, et Hõlpus vahetas pärast juhtunut riideid (muide, prokuröri sõnul rippus veel 24 tundi hiljem tehtud läbiotsimisel vannitoauksel niiske sinine tsärk), näitab süüdistaja hinnangul, et mees oli oma teost teadlik ning üritas asitõendeid varjata.

Kaitsjate hinnangul on juhtunust mitu võimalikku versiooni ja seni, kuni ühtegi kindlat versiooni ei ole, ei saa Hõlpust ka süüdi mõista. Seda enam, et - nagu kaitsjad oma avakõnes ka rõhutasid - otseseseid pealtnägijaid pole ja mees ise ei mäletavat, mis tol õhtul täpselt juhtus.

Ohvri vend: Jaanus ei olnud agressiivne, vaid argpükslik

Tapetud Jaanuse vend Andrus rääkis tunnistajapingis, et tema vennal oli tõepoolest alkoholiprobleem. Vahetult enne surma ei käinud Jaanus tööl ja elas Laagris koos emaga. 23. septembril olevat ta emale öelnud, et läheb välja ja saab kellegagi kokku. Edasi plaanis Jaanus Soome ehitusele tööle minna.

Venna sõnutsi võis Jaanus pikalt alkoholita olla, aga võis ka mitu nädalat järjest juua. Prokuröri  küsimusele, millisena käitus Jaanus joobnuna, vastas tema vend: «Ta oli õrn hing. Kartis ka karmimat sõna».

Ka polevat Jaanus venna sõnul kunagi purjuspäi agressiivseks muutunud. Vastupidi, ta häbenes enda olukorda. Häbenes ka siis, kui vend teda noomis. «Hakkas vabandust paluma ja ta tõmbas nagu kössi. Üldiselt oli ta argpükslik ja rahulik,» meenutas vend.

Vennale ei meenu filme ja korvpalle armastanud Jaanuse elust ühtegi juhtumit, kus ta oleks vägivaldseks muutunud. Ka polevat tal olnud mingisugust huvi relvade vastu.

Politsei sai mullu 23. septembril kella 20.20 ajal väljakutse Tallinnas Lasnamäel Majaka tänaval asuvasse kortermajja, mille trepikojast leidis majaelanik 41-aastase mehe kuulihaavaga surnukeha. Politseinikud pidasid tapmises kahtlustatavana kinni raskes joobes kiirreageerija Rando Hõlpuse. Põhja ringkonnaprokuratuur taotles kohe peale juhtunut mehe vahistamist. 

Hõlpus sai süüdistuse tapmises ja teda ähvardab 6- kuni 15-aastane vanglakaristus.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles