Fotod: Harju tänaval süüdati küünlad märtsipommitamise ohvrite mälestuseks (3)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna möödub 73 aastat traagilisest Tallinna märtsipommitamisest, mille käigus hävis osa Tallinna vanalinnast ja hukkus sadu meie kaaslinlasi.

Nõukogude lennuväe rünnak tõi 9.–10. märtsil endaga kaasa enneolematuid purustusi, muutes jäädavalt linna nägu. Hävis kolmandik Eesti pealinnast ning hukkus vähemalt 554 inimest.

Tuhatkond tallinlast leidis pommide eest kaitset varjendiks kohandatud Ingeri bastioni käikudes ehk Harju värava mäe all.

Tallinna linnavalitsus on rajanud Harju tänava varemete kohale haljasala ning taastanud ajaloolise Trepi tänava koos selle lõpus asuva Nõelasilma väravaga, mis on kujundatud  mälestusmärgiks 9. märtsil 1944 toimunud pommitamise ohvritele. Harju tänav on aga rekonstrueeritud ühetasandiliseks jalakäijate alaks.

Taavi Aas: ilma märtsipommitamiseta oleks meie linn palju rikkam

«Teise maailmasõja ja tollase pommitamise armid on siiani meie linnapildis nähtavad. Tallinna vanalinn on üks meie suurimaid varandusi linnana ja ilma tollase pommitamiseta oleks meie linn palju rikkam,» ütles Tallinna tegevlinnapea Taavi Aas.

«See kurb tähtpäev tuletab meile meelde, et rahu pole alati enesestmõistetav ja sõda pole vaid sõdurite asi, vaid paraku kannatavad seal tsiviilelanikud vähemalt sama palju. Ja kahjuks pole mujal maailmas sõjakoledused kaugeltki minevikku jäänud. Seepärast hindame meie praegust julgeolekut ja ärme unusta sõjast saadud kogemusi. See on mäletamise ja mälestamise, mitte süüdistamise päev,» rääkis Aas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles