Kuritegevus Tallinnas kandub naabervaldadesse

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei.
Politsei. Foto: Postimees.ee

Kuritegude kandumise tõttu naabervaldadesse on pealinna pahategude üldarv vähenenud kahe aastaga 1618 juhtumi võrra.

Käesoleva aasta kaheksa kuuga registreeriti Tallinnas 12 439 kuriteojuhtumit, mis moodustas Harju maakonna kuritegudest 79 protsenti ja kogu Eesti kuritegevusest 39,2 protsenti, kirjutas Tallinna linnavalitsuse ajaleht Pealinn. Lahendatud sai ligi 6000 juhtumit.

Põhja politseiprefekt Elmar Vaher kinnitas, et kuritegude suur protsent on tingitud pealinna suurest elanike arvust. «Tegelik tendents on kuritegevuse vähenemine Tallinnas ja selle levimine lähivaldadesse,» lausus ta. «Kaks aastat tagasi registreeriti Tallinnas näiteks 14057 kuritegu.»

Kuritööde arv vähenes enim Kesklinnas -166 fakti võrra ja kasvas enim Lasnamäel - 179 fakti võrra.

«Kuritegevus kasvab näiteks piirkonnas, kus tekib mõni uus kaubanduskeskus - sinna minnakse kohe vargile,» selgitas Vaher.

Enim pandigi toime varavastaseid kuritegusid ehk vargusi, mille arv aga vähenes võrreldes eelmise aastaga 8444-lt 8099-le. Ette tuli ka üheksa relvastatud ja maskides röövi. Enamasti röövitakse kasiinosid ja keldripoode.

Jätkuvalt kasvab isikuvastaste kuritegude arv. Kaheksa kuuga pandi toime 21 tapmist, 34 rasket kehavigastust ja 27 vägistamist.

«Kasv on tingitud sellest, et inimesed annavad rohkem pahategudest teada ja teevad enam politseiga koostööd,» ütles Vaher. «Tänu sellele taoliste kuritegude toimumise oht väheneb. Eriline eesmärk on aga võidelda alaealiste omavahelise vägivalla ära hoidmiseks, sest vägivald levib ühiskonnas üha rohkem.»

Põhja politseiprefektuur on loonud ka spetsiaalse üksuse perevägivalla uurimiseks. «Jää on hakanud murduma ja sellistestki kuritegudest teatatakse üha rohkem,» rääkis Vaher. «Viis aastat tagasi me sellist kuriteoliiki ei tundnudki.»

Vaheri kinnitusel kasvab kelmuste arv. «Põhjus peitub paljuski sms-laenu pettustes,» ütles Vaher. «Levinud on ka müügipettused internetis ja võltsitud dokumendi kasutamine.»

Kaheksa kuuga tuli ette 68 600 väärtegu, neist rohkem kui 49 500 olid liiklusseaduse rikkumised. Väärtegude arv kasvas 12,5 protsenti.

Vaheri sõnul on hukkunud liikluses 14 inimest, neist kaheksa jalakäijad. «Kõik hukkunud olid üle 60 aasta vanad,» märkis Vaher. «Vanematel inimestel on aina raskem toime tulla üha tihenevama liiklusega linnas.»

Politsei analüüsib kõiki Tallinnas toimuvaid liiklusõnnetusi ja kui ta avastab puudujääke näiteks märgistuses või valgustuses, teeb ta linnale ettepanekuid neid parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles