Kirsman: Tallinnas põrkusid kaks bürokraatiamasinat

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lastevanemate liidu esimehe Enn Kirsmani sõnul on Tallinna 1. klassi astumise kord kahe bürokraatiamasina põrkumise tulemus.

«Ega see kõige parem lahendus ole, aga see on kõikidest õhus olnud võimalustest kõige parem variant,» ütles Kirsman Postimees.ee’le.

«Ma ei süüdistaks üldse Tallinna linna selles, et lahendus selliseks kujunes, vaid pigem on probleem selles, et põhikooli- ja gümnaasiumiseadus on saanud niivõrd bürokraatlik. Üks bürokraatiamasin täidab teise bürokraatiamasina ülesannet ja lõpuks tuleb välja üks suur bürokraatia,» kirjeldas ta.

Kirsmani väitel on see keeruline lahendus, kuid üleüldises bürokraatia vohamises kõige parem, sest väldib äärmusi. «Meil ei ole põhjust väga pahane olla, aga meil ei ole ka põhjust rahul olla.»

Tema sõnul on hea, et ei mindud täieliku koolipiirkondade kaotamise või teistpidi täieliku sunnismaisuse teed.

Lastevanemate liidu juhi sõnul on hoopis olulisem mõelda sellele, kuidas määrus tegelikult ellu astub.

«Tekst paberil on üks ja reaalsus teine. Äkki on pilt pärast esimest rakendamist hoopis teine,» arutles Kirsman. «Võib-olla oleks mõistlikum selle teema juurde tagasi tulla siis, kui seda on esimest korda rakendatud.»

Tema sõnul on ebaselge näiteks, mis alustel ja kellest moodustatakse lastele kodulähedast kooli määravad komisjonid. Teiseks tõi ta välja, et vastavalt esmaspäevasele määrusele jääb igasse klassi kaks vaba kohta, mida konkursiga välja jagada ei saa.

«Minul lõi kohe pähe, et äkki on need kohad selleks, et kellelegi varuväljapääsu tekitada. Tekib kohe kauplemismoment, et on kaks vaba kohta, võib-olla me saame teie lapse vastu võtta.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles