Sõjamuuseumis mängitakse läbi Vabadussõja-aegne lahing

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunudaastane taaslavastuslahing Viimsi mõisa juures.
Möödunudaastane taaslavastuslahing Viimsi mõisa juures. Foto: Alar Truu/Õhtuleht

Sõjamuuseumis tähistatakse Eesti Vabariigi 99. aastapäeva Vabadussõja-aegse lahingu taaslavastusega.

Pühapäeval, 19.veebruaril kell 13 lavastatakse Eesti sõjamuuseumi taga Viimsi mõisa pargis Vabadussõja-aegne lahing, mille teemaks on «Lõuna wäerind 1919». Lavastuse eeskujuks on 1919. aasta kevadel peetud lahing Riia-Pihkva kivitee ja Moglino mõisa vahel enne Pihkva vallutamist Eesti vägede ja Vene valgete poolt.

Lahingus osaleb mitme sõjaajalooklubi sadakond liiget Eestist, Lätist, Ukrainast, Valgevenest ja Venemaalt. Võitlejad kannavad ajastutruid vorme ning on relvastatud vintpüsside, kuulipildujate ja pommipildujatega. Esimest korda sõjamuuseumi taaslavastuslahingute ajaloos teeb lisaks käsitulirelvadele pauku ka 76 mm Vene välisuurtükk.

Lahingu lavastaja, Saaremaa Sõjavara Seltsi esimehe Margus Sinimetsa sõnutsi on taaslavastuse eesmärgiks näidata lähemalt varustust ja tegevusi, millest on loetud raamatutest ja nähtud sõjafilmidest.

«Näitame, kuidas sõjamehed Vabadussõja ajal välja nägid, millised olid nende relvad ja taktika,» rääkis Sinimets. «Sel aastal matkime sõjategevust lõunarindel 1919. aasta kevadel, kui enne Pihkva vallutamist tuli punaväest puhastada hulk külasid.»

Taaslavastuslahing viiakse läbi Viimsi mõisa taga. Lahing kestab umbes kolmveerand tundi ja on hästi jälgitav mõisataguselt nõlvaga külgnevalt teelt.

Enne ja pärast lahingut esitletakse mõisa juures Kaitseliidu tänapäevast varustust ja relvastust, pealtvaatajatele pakutakse sooja teed.

Sõjaajaloolane Igor Kopõtin peab muuseumi saalis kõigile huvilistele loengu Vabadussõjast: kell 12 vene keeles ja kell 14 eesti keeles. 14.20 algab giidiga muuseumiekskursioon. Saab ka näha sõjamuuseumi uusimat näitust Eesti sõjaväevormidest aastatel 1917–1940.

Taaslavastuslahing ning kõik muuseumiüritused on pealtvaatajatele tasuta.

Taaslavastuslahingu tõttu muudetakse ajutiselt liikluskorraldust mõnel mõisaümbruse teel ja tänaval. Viimsis Aiandi teel on sõidukiirus piiratud 30 km/h. Liiklust reguleerivad ja parklatesse juhatavad Kaitseliidu liiklusreguleerijad. Pargi teel liiklust ei reguleerita. Tallinna kesklinnast Viimsisse sõidab buss nr 1A. Väljuda võib nii Merivälja kui ka Viimsi vallamaja peatuses. Kummastki peatusest on Viimsi mõis 5–10-minutilise jalutuskäigu kaugusel.

Taaslavastuse korraldavad Eesti Sõjamuuseum – kindral Laidoneri muuseum ja Saaremaa Sõjavara Selts. Koostööpartnerid on Kaitseliit, Viimsi vald ja klubi Front Line.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles