Vabaõhumuuseum sooviks rajada Libertysse koolituskeskuse (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast seda kui presidendi kantselei on otsustanud loobuda Liberty mõisakompleksi presidendi residentsiks renoveerimisest, sooviks kinnistu eelnev omanik Eesti Vabaõhumuuseum selle tagasi saada ja rajada sinna koolituskeskuse.

Vabaõhumuuseum soovib Liberty kompleksi tagasi, aga sellega peaks ka raha kaasa tulema, ütles SA Eesti Vabaõhumuuseum juhatuse liige Merike Lang. Kompleks on viimased 30 aastat niimoodi seisnud selle pärast, et vabaõhumuuseumi projektitaotluseid ei ole rahuldatud ega ole muuseumil piisavalt ka omavahendeid, lisas ta.

«Alustasime Vene ajal seal remonti, kui 1986. aastal need hooned pioneerilaagrilt muuseumile tulid. Siis tuli Eesti vabariik ja nüüd ongi läinud niimoodi, et oleme püüdnud seal katust hoida, aga vammiga võitlus on raskem,» rääkis Lang.

Kuigi vabaõhumuuseum tahaks Liberty tagasi saada koos renoveerimiseks vajamineva rahaga, on Langi sõnul muuseum valmis kinnistu ka niisama tagasi võtma. «Parem on, kui ta tuleb meile tagasi, siis me võitleme nende hoonete eest edasi,» märkis Lang.

Hoonetekompleksi erastamine ei oleks Langi sõnul  sobiv, sest sellega on seotud muuseumi turvalisus, kuna vaheaeda ei ole. Samuti peaks kultuuriväärtusega hoonetel säilima avalik otstarve.

Kui oleks võimalik raha leida, sooviks Eesti Vabaõhumuuseum Libertysse rajada koolituskeskuse, rääkis Lang. «Kui presidendi jaoks see neli miljonit leiti, siis on see raha kuskil ju üleval. Kas sellega peab siis praegu muid eelarveauke lappima – see võiks ju tulla pigem siia.»

Kultuuriasutusena oleks vabaõhumuuseumil võimalik Libertys korraldada kõikvõimalikke sündmusi ja seda välja rentida ning seega ka omanikutulu teenida, lisas Lang.

Presidendi kantselei otsustas möödunud nädalal loobuda president Toomas Hendrik Ilvese ametiajal tehtud plaanist renoveerida Rocca al Mares asuva Liberty mõisakompleks enam kui nelja miljoni euro eest presidendi ametlikuks residentsiks. Presidendi institutsiooni jaoks ei ole Libertyt sellisel kujul vaja, ütles presidendi kantselei avalike suhete nõunik Taavi Linnamäe.

Kokku 68 806 ruutmeetri suurusel kinnistul asub seitse hoonet ja Vana-Liberty hoone vundament. Hooned anti 2014. aasta alguses üle Riigi Kinnisvara ASile (RKAS). 2014. aasta alguses astus presidendi kantselei läbirääkimistesse RKASiga, et ehitada Liberty mõisakompleksist moderne hoonetekompleks, kuhu kava järgi oleksid tulnud presidendi esindus- ja eluruumid. Lisaks oleks residents pidanud võimaldama võõrustada väliskülalisi.

Kompleksi renoveerimine hakkas venima riigihangete läbikukkumise tõttu. Algselt pidurdus projekteerimishange ja seejärel nurjus ehitushange. Ehitushanke nurjus, sest kõik laekunud pakkumused ületasid ehitamiseks ette nähtud 4,4 miljoni euro piiri. Venimise tõttu ei jõudnud kantselei Ilvese presidendiks olemise ajal hoone rajamist otsustada.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles