Galerii ja video: kohus võttis Beebilõusta vahi alla (6)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Röövimises kahtlustatav räppar Beebilõust võeti täna kohtu loal kaheks kuuks vahi alla.

Beebilõust, kodanikunimega Andrus Elbing (35), oli ka ise kohtus kohal. Umbes kella 12.45 ajal toimetas kaks politseinikku käeraudades räppari kohtumajast välja.

Postimehe küsimusele, kas kahtlustataval tuvastati lisaks alkoholijoobele ka võimalik narkojoove, vastas Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Urmas Glase, et Elbing on ise oma ütlustega narkootiliste ainete tarvitamist kinnitanud.

Kui esmalt peeti mees laupäeval kinni 48 tunniks, siis Põhja ringkonnaprokuratuuri prokurör taotles kohtult mehe vahistamist ka pikemaks ajaks. Prokurör taotles varem korduvalt kriminaalkorras karistatud mehe vahistamist, kuna pidas võimalikuks, et vabaduses olles hakkaks Elbing hoidma eemale kriminaaluurimisest või võib sooritada uue süüteo. 

Politsei: oma roll võis olla alkoholijoobel

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre ütles Postimehele, et kui paljude vägivallakuritegude puhul on oma roll alkoholijoobel, võis ka sellegi juhtumi puhul mehe teole hoogu anda varasemalt kuritarvitatud alkohol.

Tambre rõhutas, et ükskõik millise relvaga teise inimese ähvardamisele ei ole õigustust ning sellise teo eest tuleb võtta vastutus.

«Olen ka varem öelnud, et enamike juhtumite puhul teeme teo toimepanijad kindlaks ja koostöös prokuratuuriga jõuavad nad ka kohtu ette,» sõnas Tambre. «Loodetud varaline kasu ei tohi olla ajend nii raske kuriteo toimepanemiseks.»

Tambre ütles, et röövi kavandav inimene arvestab teadlikult võimalusega, et ta teeb teisele inimesele viga ning seetõttu on röövimine oma olemuselt väga raske kuritegu ja võib kannatanutele jätta füüsiliste vigastuste kõrval pikaks ajaks ka emotsionaalse trauma.

«Pean veel kord tänama kiire reageerimise eest kõiki inimesi, kes häirekeskusesse helistasid. Veel enam kiidan neid julgeid mehi, kes kaupluse müüjale appi läksid ning kurjategijat kinni aitasid pidada,» rääkis Tambre. «Sellist ennastsalgavat sekkumist soovitan vaid juhul, kui end ohtu ei seata,» lisas ta.

Politseinikud pidasid räppari kinni laupäeva pärastlõunal. Nimelt oli häirekeskus mõni aeg varem saanud väljakutse Tööstuse tänavale Tallinnas, kus kurjategija ähvardas Salme poe müüjat noaga ja üritas ka kassast raha röövida. Nagu hiljem selgus, oli kurjategijaks räppar Beebilõust.

Pikk paturegister

Saaremaalt pärit Elbingut, artistinimega Beebilõusta, on varem kriminaalkorras karistatud seitsmel korral. Kui tema varasemad pättused olid 1990ndate lõpus enamasti seotud vargustega kodukohas Saaremaal, siis hiljem on ta kahel korral ka pikemalt vanglasse sattunud. 2000. aastal läks Beebilõust kaheks aastaks vangi korrakaitsja ründamise eest.

2003. aastast kandis mees nelja-aastast vanglakaristust eluohtliku vigastuse tekitamise eest. Elbing lõi pudeliroosi teisele mehele kaela – tulemuseks kilpnäärme ülemise arteri vigastus ja suur verekaotus. Vanglas olles lõi ta bändi Verba Ab Intra ja lõpetas keskkooli kiitusega.

Röövide arv langustendentsis

Põhja prefektuuri kriminaalbüroos loodi veidi enam kui aasta tagasi röövimiste uurimisele spetsialiseeruv grupp, mille eesmärk on juhtumite professionaalne uurimine, kurjategijate kiire tabamine ning vastutusele võtmine. Registreeritud röövide arv on politsei sõnul langustendentsis.

Möödunud aastal registreeriti Tallinnas ja Harjumaal 115 röövimist, mida on 44 juhtumit vähem kui tunamullu. Samal ajal on röövimiste avastamisprotsent läbi aastate kõrgemail tasemel, kõikudes 65 kuni 75 protsendi vahel.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles