Eesti Rahva Muuseumi projekteerinud Jaapani arhitekt peab TTK-s avaliku loengu

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsuyoshi Tane Eesti Rahva Muuseumi nurgakivi panekul.
Tsuyoshi Tane Eesti Rahva Muuseumi nurgakivi panekul. Foto: Margus Ansu

ERMi projekteerinud Jaapani arhitekt Tsuyoshi Tane peab reedel Talllinna Tehnikakõrgkoolis avaliku loengu «Archaeology Of The Future».

Loengu Eesti-poolse korraldaja, TTK arhitektuuri instituudi juhataja Tomomi Hayashi sõnul võtab Tane TTK-s toimuval loengul kokku selle, mis on toimunud 11 aasta jooksul alates ERMI projekteerimisest ja kuhu ta oma loominguga edasi liigub. Loeng algab reedel, 10. veebruaril kell 17.

Tsuyoshi Tane on õppinud arhitektuuri Hokkaido Tokai ülikoolis ning Taani kuninglikus kunstiakadeemias. Ta on töötanud  tuntud arhitektuuribüroode, näiteks Henning Larsens Tegnestue juures Kopenhaagenis ja Adjaye Associates juures Londonis.

Aastal 2006 asutas ta koos itaallase Dan Dorelli ja Liibanonist pärit Lina Ghotmehiga arhitektuuribüroo DGT (Dorell.Ghotmeh.Tane / Architects). Samal aastal võitsid nad konkursitöö Eesti Rahva Muusemi projekteerimiseks Tartusse Raadile märgusõna «Memory Field» all. Alates 2017. aastast tegutseb Tsuyoshi Tane Pariisis endanimelises büroos 15 arhitektist koosneva rahvusvahelise tiimiga, tuntud nime all Atelier Tsuyoshi Tane Architekts. DGT kohta ütleb Tane, et koos oldud aeg oli loominguliselt huvitav ja pingeline, ja koostööd tähistas kahtlemata ERMi kümme aastat kestnud projekti valmimine mullu. Tänaseks on trio liikmed otsustanud minna erinevatele loomingulistele radadele eesmärgiga ennast individuaalselt teostada. Tane'i enda loomingulise põhimõtte kohaselt on arhitekt eelkõige globaalse tuleviku looja, kes tegeleb moodsa maailma ees seisvate probleemide lahendamisega. Tane on hinnatud arhitekt, kes on võitnud olulisi auhindu ja tunnustusi ning teda loetakse üheks uue põlvkonna huvitavaimaks arhitektiks Euroopas. 2012. aastast õpetab ta arhitektuuri New Yorgis asuvas Columbia ülikoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles