Koolipürgijate katsed surutakse lühema aja peale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Tavaliselt kevadvaheajal toimunud Tallinna koolide 1. klassi katsed nihkuvad tänavu hilisemaks, sest haridusamet valmistab alles ette selle aluseks olevat määrust. See omakorda lühendab katsete tegemiseks võimalikku aega.

Kui määrus peaks kaotama piirkonnakoolid ja lubama lapsel ise valida kooli kogu Tallinna piires, võib aga tänavu laste vaba valikut hakata varasemast enam piirama see, kui eri koolide katsed langevad täpselt samale ajale.

Haridusamet on lubanud hiljemalt 31. märtsiks võtta vastu kooliseadusega nõutava korra, mis määrab lapsele elukoha järgse kooli. Enne, kui see määrus jõustunud, ei saa koolid mingeid plaane teha, sest neil pole aimugi, mis seal seisab.

Haridusameti pressiesindaja Leini Jürisaar sõnas, et avalduste vastuvõtt koolidesse toimub tänavu 1.-7. aprillini ning katseid saavad koolid vajadusel korraldada pärast seda. Samuti lükkuvad sel aastal edasi ka muud tähtajad.

«Me oleme katsed alati teinud kevadisel koolivaheajal, sest siis on õpetajad vabad, ruumid vabad ja hästi mugav teha. Sel aastal jäävad katsed ilmselt mingisse nädalavahetusse,» rääkis Gustav Adolfi gümnaasiumi õppejuht Tiivi Pikhof. «Väikseid vastu võtta, kuulata – nende jaoks peab olema puhanud ja särav õpetaja, me ei saa seda teha mõnel tööpäeva õhtul väsinud õpetajatega,» lisas Pikhof.

Teisalt kartis ta, et kui kõikidel koolidel jäävad katsed ühele nädalavahetusele, ei pruugi see lapsevanematele meeldida. «Logistiliselt on keeruline ja kuidas sa ikka last ühel päeval kahte-kolme kohta katsetele vead, see pole eriti eetiline,» arvas õppejuht.

Gustav Adolfi gümnaasiumi juhtkond on varasematel aastatel katsete aegu kokku leppinud näiteks reaalkooli ja Inglise kolledžiga. «Me ei tea veel haridusameti tähtaegu, kuid ilmselt meile palju rohkem aega ei anta kui üks-kaks nädalavahetust,» pelgas Pikhof.

Reaalkooli direktori asetäitja Kati Kurim ütles, et katsete korralduse osas ootavad koolid infot haridusameti määrusest, ise ei ole neil enne seda midagi mõelda-plaanida. «Varasematel aastatel oleme katseid teinud kevadvaheajal, vahel on haridusamet seda isegi nõudnud,» sõnas ta.

Ka Kurim lootis, et tänavu õnnestub katseid teha mõnel nädalavahetusel, sest tööpäevadel on maja lapsi täis. «Mingeid ametlikke kokkuleppeid teiste koolidega pole me sõlminud, aga oleme üksteisega arvestanud küll, kui võimalik. Mingid ajad kindlasti kattuvad, sest koole on palju,» lausus Kati Kurim.

Lapsevanemad ootavad

Haridusameti määrus annab koolidele kuupäevad, mis ajaks peavad olema katsed tehtud ja mis ajaks peavad koolid teatama ametile vastu võetavate õpilaste nimekirja. Pikhof arvas, et varasemate aastatega võrreldes võib see aeg olla nüüd lühem.

«Aga meil peab aega jääma ka analüüsiks, pingeridade koostamiseks, teavitamiseks, siis tuleb paar päeva jätta aega ka lapsevanemale mõtlemiseks, sest vahel saavad lapsed mitmesse kooli sisse…» loetles Pikhof. «Mõnes mõttes on see hea ka, et kiiremini käib - lapsevanemad saavad tulemused kiiremini teada, ei pea nii kaua ootama,» leidis ta teisalt.

Sügisel 1. klassi mineva poja isa Jaanust häirib praegune teadmatus küll. «Poiss käib reaalkooli eelkoolis, aga kool ei oska veel öelda, millal katsed toimuvad. Ka teiste koolide kodulehtedel pole selle kohta infot olemas, ilmselt kõik veel ootavad linnalt infot,» arvas ta.

Jaanuse pojal on kavas katseid teha paari-kolme kooli. «Eks siis peab vaatama, kuidas logistika välja nägema hakkab. Võib-olla pole see halb, kui kõik toimub ühel päeval ära, aga teisalt – lapsed väsivad selle suure tramburaiga ära. Isegi kui kellaaegade poolest klapiks, tuleb ju ühest kohast teise minna,» arutles Jaanus.

Kadrioru Saksa gümnaasiumi direktor Imbi Viisma ütles, et nende koolis on katsed varem toimunud kas õhtuti või nädalavahetustel ja nii toimub see ilmselt tänavugi. Tema kuupäevade hilisemasse lükkumises probleemi ei näinud, kui tõdes vaid, et lapsevanemad peavad kuu võrra kauem olema teadmatuses.

See, kui laps peab kooli katsete aja sobivuse põhjal valima, on tema hinnangul lapsevanemate tekitatud probleem: «Piirkonnakoolides ju üldjuhul pole katseid. Katsed on kesklinna koolides, kus rohkem tahtjaid. Lapsevanem peab otsustama, kas on mõistlik kõik kesklinna koolid läbi käia, ta peaks enne tegema sellise valiku, mis lapse jaoks parim,» sõnas Viisma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles