Kõige enam osteti täna naistele tulpe ja roose

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Goldman tuli Balti jaama turule lilli ostma Lasnamäelt.
Rein Goldman tuli Balti jaama turule lilli ostma Lasnamäelt. Foto: Liis Treimann

Täna keskpäeval oli Balti jaama juures ja Viru tänava alguse lillemüüjatel veel suhteliselt rahulik elu, sest mehed on teatavasti pika mõtlemisega ning tormavad kallimatele lilleõisi hankima alles õhtupoolikul.

Sellele vaatamata käis Balti jaama turu mahekaubanduse lettidel päris agar askeldamine, sama oli näha trammipeatuse kõrval paiknevate lillepaviljonide ees. Loomulikult olid müüjad tänase naistepäeva puhuks oma letid kaunite ja veel kaunimate õitega üle kuhjanud ning pakkusid tulpe, roose, nelke ja igasuguseid muid ilusaid lilli.

Nii kodumaiseid kui Hollandist pärit tulpe sai Balti jaama juures kätte hinnaga 60 kuni 65 senti tükk.

«Kui raha on, siis pole kallis midagi,» ütles ühe kioski juurest teise juurde käiv ning meeldivamaid õisi otsiv Arno. «Kui aga raha on vähe, siis on kõik kallis.» Esialgu jäid tal lilled ostmata, ju tuleb veel mõtelda.

Noormees Jolan lasi müüjal paberisse pakkida päris mitu roosi. Need oli tema sõnul mõeldud emale. Tüdruksõbrale kinkimiseks oli ta lilled juba varem välja valinud. Hinnad tundusid Jolani sõnul Balti jaam juures päris mõistlikud olevat.

Lillekioskis askeldav müüja Pille mainis, et ostjaid ikka jätkub küll, kuigi kellaaeg oli alles suhteliselt varajane. Kõige rohkem pidavat minema tulpe, aga ostetakse ka roose, nelke siiski veidi vähem.

Kuusalu vallas tegutseva Liiva talu lillemüüja Ilse samuti ostjate vähesuse üle ei kurtnud. Ta lisas, et kõik letil olevad tulbid on kodumaist päritolu ning seisavad vaasis kaua.

«Ei ole viga,» hindas Ilse ostuaktiivsust. «Peale tulpide müüme ka roose, üks euro tükk. Tulp maksab aga kuuskümmend senti.»

Kõrvalleti juures lõpetas just lillede ostmise Lasnamäelt Balti jaama turule sõitnud vanahärra Rein Goldman. Tema sõnul ei ole see ju sugugi pikk maa, peamine, et saad tuttavale naisele ilusad lilled mõistliku hinnaga kätte.

«Hind on siin mõistlik küll, võib osta, võtsin kohe viis tulpi,» ütles Goldman. «Kui Nõukogude ajal pidid naistepäeval lilli mööda linna taga ajama, siis praegu on valik igal pool suur. «Ega seda ei teagi, kust need lilled tegelikult pärit on. Olen tähele pannud, et vahel ostad lilled ära ja viid koju, kuid need ei lähegi vaasis päris lahti.»

Vanahärra lisas, et nüüd on naistepäevast jälle rohkem lugu pidama hakatud, vahepeal jäi asi päris soiku. Ta meenutas veel vanu aegu, kui naistepäeval naised vanalinnas Saia käigu kohvipoes möllasid. See oli teatavasti koht, kus likööri Vana Tallinn puhtalt ei müüdud, küll võis seda aga endale kohvi sisse tellida. Mõned mehed palusid seal kohvi isegi neljakordse Vana Tallinnaga.

Vene keelt rääkiv Boris oli terve kilekoti täie nelke ostnud, sest need lilled pidavat olema truuduse ja armatuse märk. Naiste heaks ei ole tal enda sõnul millestki kahju.

«Iga naine ju ootab, et teda meeles peetaks, kommi ostsin neile ka,» ütles Boris. «Mis mehed me oleme, kui ei suuda naisi naistepäeval rõõmustada. See on ju nende pidupäev.»

«Minu hüüdnimi on Iff,» lausus mees, kes oli oma emale kõige ilusamd lilled ehk roosid lasknud paberisse pakkida. «Noh, nagu Ivo Linna, ise tegelen ka natuke muusikaga.»

Nii ta ütles ning suundus mööda ülilibedat Kopli tänava kõnniteed Kalamaja poole, lillekimp peos.

Suur sagimine käis täna keskpäeval ka Viru tänava lillekioskite juures. Üks võiduka näoga mees sammus uhkelt kolme uhke kimbuga, töötunkedes noormees oli tagasihoidlikumad õied paberisse pakkida lasknud. Kaks soliidset härrat liikusid aga edasi eriti suure sületäie lilledega – töö juures pidavat neil palju naisi olema.

Keskpäeval tundus, et lillede pakkumine ületas selgelt nõudmise, kuid päev oli alles noor ning suurem ostmine algab alles õhtupoole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles