Kallo umbusaldamist arutatakse järgmisel teisipäeval (1)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Kallo.
Kalev Kallo. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Tallinna linnavolikogu hakkab volikogu keskerakondlasest esimehele Kalev Kallole esitatud umbusaldusavaldust arutama erakorralisel istungil, mis toimub järgmisel teisipäeval.

Volikogu erakorraline istung algab teisipäeval, 31. jaanuaril kell 16 ning selle päevakorra projektis on ainult üks punkt – umbusalduse avaldamine Tallinna linnavolikogu esimehele Kalev Kallole.

Umbusaldusavalduse tekst

«Eelnõule allkirjutanud Tallinna linnavolikogu liikmed ei pea võimalikuks Kalev Kallo jätkamist Tallinna linnavolikogu esimehena ning avaldavad talle umbusaldust.

Linnakodanike huvides on, et Tallinna linnavolikogu juhiks inimene, kes saaks täie tähelepanu ja energiaga keskenduda volikogu juhtimisele.

Tallinna linnavolikogu esimehele Kalev Kallole esitati 22. novembril 2016 kriminaalsüüdistus altkäemaksu andmisele ja võtmisele kaasaaitamises. Kuigi Eestis kehtiv süütuse presumptsiooni põhimõte, takistab Kalev Kallo jätkamine Tallinna linnavolikogu juhina ausat ja läbipaistvat linnajuhtimist ning kahjustab oluliselt Tallinna linna mainet. Arenenud poliitkultuuriga riigis võtab isik, kes on saanud süüdistuse suures ulatuses altkäemaksu andmisele ja võtmisele kaasaaitamises, poliitilise vastutuse ja astub ise tagasi. Seetõttu pöördusid saadikud volikogu esimehe poole juba 2016. aasta lõpus ja soovitasid tal võtta linnas toimuva eest ise poliitiline vastutus ning astuda riigimehelikult volikogu esimehe kohalt tagasi. Kahjuks ta ei ole seda võimalust kasutanud.

Ka riigiprokuratuur taotles Kalev Kallo kõrvaldamist Tallinna linnavolikogu esimehe ametist juba 24. septembril 2015, mil Tallinna linnapea Edgar Savisaar sai kahtlustuse korduvas altkäemaksu võtmises ning Tallinna linnavolikogu esimees Kalev Kallo sai kahtlustuse altkäemaksu andmisele ja võtmisele kaasa aitamises. Kuid linnavolikogu esimees on endiselt ametis.

Lisaks sellele, et Kalev Kallo on saanud ise kriminaalsüüdistuse, ei ole ta täitnud oma kohuseid linnavolikogu juhina ning Tallinna linnal puudub pärast Harju maakohtu otsusega Edgar Savisaare ametist kõrvaldamist endiselt täievoliline ja teovõimeline linnapea.

Oleme pikalt oodanud Kalev Kallolt ühemõttelisi hukkamõistvaid hinnanguid korruptsiooniilmingute kohta linnajuhtimisel, kuid volikogu esimees on käitunud pigem vastupidiselt. Seda väidet ilmestab hiljutine Kesklinna vanema Alar Nääme linnavara omastamise juhtum.

Antud olukorras on ainuvõimalik, et linnavolikogu vabastab usalduse kaotanud Kalev Kallo ametist ning valib uue esimehe.»

Eelnõu on koostanud IRLi fraktsiooni esimees Madis Kübar. Sellele on all kirjutanud 25 linnavolinikku nii IRLi, Reformierakonna kui ka SDE fraktsioonist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles