Nõmmel rakendub peatselt korraldatud jäätmevedu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügivedu.
Prügivedu. Foto: Tairo Lutter

Alates 1. märtsist rakendatakse Nõmme jäätmeveopiirkonnas korraldatud jäätmevedu ning jäätmeveoteenuse pakkujaks on Tallinna Jäätmekeskus.

Tallinna linn korraldab jäätmevedu ümber niinimetatud Põhjamaade mudeli järgi, mis on mujal Euroopas laialdaselt kasutusel ning andnud häid tulemusi, kirjutas Nõmme Sõnumid. Kui seni on toiminud süsteem, kus konkursi tulemusel anti piirkonniti ainuõigus ühele ettevõttele, siis uue süsteemi järgi on teenus jagatud kolmeks osaks. Linn leiab hangete tulemusel esiteks jäätmete käitluskoha, teiseks jäätmete vedaja ning klienditeeninduse ja elanike või ühistutega arveldamisega tegeleb Tallinna Jäätmekeskus, mis on jäätmeveoteenuse osutamiseks loodud keskne asutus.

Nõmmel alustati uute jäätmeveolepingute sõlmimisega  16. jaanuarist. Lihtsaim viis on jäätmeveoleping sõlmida e-prügi iseteeninduskeskkonnas www.prugi.ee. Samalt lehelt on leitav ka hinnakiri ning lepingu tüüptingimused. Samuti saab lepingut sõlmida Tallinna Jäätmekeskuses, aadressil Sadama 17.

Põhja-Tallinnas on vedu uue süsteemi järgi edukalt toiminud juba alates 2013. aasta märtsist. Alates 2. novembrist 2015 toimub vedu Kesklinna piirkonnas ning alates 1. novembrist 2016 Lasnamäe jäätmeveopiirkondades nr 11 ja 12. 2017. aastal hakkab vedu pihta alates 1. veebruarist Lasnamäe jäätmeveopiirkonnas nr 10, alates 1. märtsist Nõmmel ning alates 1. aprillist Vanalinnas. Pirita, Mustamäe, Kristiine ja Haabersti osas ei ole veel lepinguid sõlmitud, kuid eesmärgiks on kogu linnas uus süsteem kasutusele võtta hiljemalt 2017. aasta lõpuks.

Uut süsteemi kasutusele võttes on juba näha, et paljudel korteriühistutel on tänaseni puudu konteinerid biolagunevate jäätmete ning vanapaberi liigiti kogumiseks, kuigi selline kohustus tuleneb Tallinna jäätmehoolduseeskirjast juba ligi kümme aastat. Põhjuseks on senine jäätmeveosüsteem, kus info kohustuse täitmise kohta jõudis linnale läbi jäätmevedaja, kes tihti rakendas klientidele liigiti kogumise nõuet valikuliselt. Uue süsteemi järgi on linnal olemas vahetu info liigiti kogumise nõuete täitmisest ning paljudel ühistutel tuleb paigaldada lisakonteinerid jäätmete liigiti kogumiseks. Lisaks korteriühistutele tuleb ka väga paljudele restoranidele ja toitlustusettevõtetele uudisena biojäätmete ja paberi liigiti kogumise vajadus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles