Andres Jõesaarele määrati tingimisi vangistus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jõesaar koos kaitsjaga
Andres Jõesaar koos kaitsjaga Foto: Peeter Langovits

Harju maakohus tunnistas Eesti Rahvusringhäälingu nõukogu liikme Andres Jõesaare (51) süüdi mullu juulis Tallinnas toimunud traagilise avarii põhjustamises ning mõistis talle karistuseks pooleteise aasta pikkuse tingimisi vangistuse.

Harju maakohus tunnistas Jõesaare süüdi mootorsõiduki juhi poolt liiklus- ja käitumisnõuete rikkumises, millega on ettevaatamatusest põhjustatud ühe inimese surm ja teisele inimesele raske tervisekahjustus. Karistuseks mõisteti mehele 1,5-aastane tingimisi vangistus 18-kuulise katseajaga, mille jooksul Jõesaar kohustub täitma käitumiskontrolli nõudeid kriminaalhooldaja järelevalve all.

Lisakaristusena võetakse Jõesaarelt 4 kuuks ära mootorsõiduki juhtimise õigus. Samuti peab ta tasuma riigituludesse menetluskulud 417,03 eurot ning sundraha ja ekspertiisikulud kokku 1341,44 eurot.

«Ma olen täielikult süüdi ja mul on väga-väga kahju, et ma sellise õnnetuse põhjustasin,» ütles Jõesaar kohtus.

Jõesaare kaitsja vandeadvokaat Indrek Sirk lisas, et kannatanutega on kahju hüvitamise osas kokkulepe saavutatud ning Jõesaar on kahju juba ka hüvitanud, see kokkulepe on aga konfidentsiaalne.

Ringkonnaprokurör põhjendas kokkuleppemenetluses taotletud karistust varasema kohtupraktikaga, samuti sellega, et tegu on positiivse iseloomustusega, ühiskonnas tuntud ja austatud inimesega, kes on kannatanutele kahjud juba hüvitanud. Samuti on ta varem kriminaalkorras karistamata. «Menetluse käigus ei tuvastatud Andres Jõesaarel joovet, ei tuvastatud kiiruseületamist ega fooride riket,» märkis Amur.

Ootamatu rahanõue

Kannatanud olid loobunud tsiviilhagide esitamisest nii varalise kui moraalse kahju nõudmiseks. Tänasel kohtuistungil teatas aga kohtunik ootamatult, et kannatanud ei loobunud menetluskulude hüvitusest ning on esitanud nõude summas ligi 6500 eurot.

Sirk ütles, et tegemist on üllatusega, sest kannatanutega oli kokkuleppele jõutud kahjuhüvitise tasumine hõlmas ka kohtukulusid. Seetõttu palus ta kohtunikul jätta taotluse läbi vaatamata. Ka ringkonnaprokurör Rainer Amur märkis, et taotlus oli üllatus.

Maakohtu pressiesindaja Kristina Otsa sõnul ei saanud kohus kannatanute esindaja kohtule esitatud kohtukulude hüvitamise nõuet rahuldada, kuna see oli esitatud hilinenult. Kokkulepe oli juba sõlmitud.

ERRi nõukogust Jõesaar taanduda ei plaani. «Soovin jätkata oma tööd ERRi nõukogu liikmena,» kinnitas Jõesaar BNSile. «Plaani nõukogust tagasi astuda ei ole mul kunagi olnud.»

Põhja ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt sõitis Jõesaar mullu 17. juulil kella 15.55 ajal oma sõiduautoga Volvo Tallinnas Linnu tee ja Nõmme tee valgusfooridega reguleeritud ristmikul foori punase tulega ette ristmikku ületavale mopeedile, mida juhtis kaine ja juhtimisõigust omav mees. Mopeed sõitis mootorsõidukile Volvo paremasse külge sisse, mille tagajärjel mopeedi juhtinud 17-aastane noormees ja tema selja taga istunud 16-aastane neiu paiskusid asfaldile. Mopeedijuht hukkus kohapeal, kaassõitja sai rasked kehalised vigastused.

Kriminaalasi jõudis Harju maakohtusse kokkuleppemenetluses tänavu 12. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles