Vanalinna baarid jäid vaidluses linnaga kaotajaks ka ringkonnakohtus

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nimeta baar kurikuulsas Bermuda kolmnurgas.
Nimeta baar kurikuulsas Bermuda kolmnurgas. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Tallinna ringkonnakohus otsustas täna jätta muutmata Tallinna halduskohtu otsused, mille järgi on Tallinna linnavalitsuse korraldus piirata vanalinna baaride öist alkoholimüüki õiguspärane. Baarid peavad nüüd otsustama, kas hakata linna korraldust täitma või kaevata otsus edasi.

Tallinna ringkonnakohus jättis muutmata Tallinna halduskohtu otsused OÜ Valli, Lab OÜ ja Acacia Trade OÜ (Labor baarid), Taco Express OÜ, Nimeta Management OÜ, ST. Patrick’s OÜ ja Kanteron BVI OÜ (Route 13) suhtes, kuna leidis, et Tallinna linnavalitsuse korraldus on kõigi nende ettevõtete suhtes õiguspärane.

Kohus pidas tõenäoliseks, et kui piirata ajaliselt alkohoolsete jookide müüki ning toitlustamise ja meelelahutusprogrammi pakkumist, siis väheneb ka nende inimeste hulk, kes öisel ajal Suur-Karja, Müürivahe ja Vana-Posti tänavatele kogunevad.

«Selle tulemusel väheneb müra hulk nii baarides mängitava muusika kui ka tänavalt kostva lärmi näol,» kommenteeris Tallinna ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu. Ta lisas, et muudatuse tulemusena vähenevad tõenäoliselt ka seal piirkonnas toime pandavad korrarikkumised ja süüteod.

«Korraldusega küll piiratakse kaebajate ettevõtlusvabadust ja omandiõigust, kuid inimeste huvi kodu puutumatusele ja tervise kaitsele ning avalik huvi turvalisele keskkonnale on kaalukamad kaebajate huvist võimalikult suurt kasumit teenida,» lisas Vilu.

The Dubliner ja Bayern Keller peavad siiski alkoholimüüki piirama

Ringkonnakohus jättis rahuldamata ka The Dublineri ja Bayern Böhmen Kelleri (M&A Pubid OÜ) kaebuse, mille halduskohus oli eelnevalt rahuldanud. Ringkonnakohtu hinnangul ei esine nende baaride müügikohtade puhul asjaolusid, mis neid teistest ettevõtetest oluliselt eristaks. See, et M&A Pubid OÜ kauplemisajad on mõnede teiste piirkonna toitlustusasutustega võrreldes lühemad, ei ole kohtu hinnangul piisavaks asjaoluks. 

Samuti leidis kohus, et The Dublineri ja Bayern Böhmen Kelleri tegevusprofiil ja kliendid ei erine – vähemalt mitte pärast keskööd –, oluliselt teistest Tallinna linnalt korralduse saanud baaride klientidest. Tunnistajad kinnitasid kohtus, et häiriv tegevus jätkub ka pärast ametlikku sulgemisaega.

Tallinna linnavalitsuse 21. oktoobri 2015 korraldusega kohustati üheksat vanalinna baari lõpetama alkohoolsete jookide müük kellaaegadel 00.00 - 05.00 ja puhkepäevale eelneval ööl kellaaegadel 01.00 - 05.00. Samuti piirama toitlustamise ja meelelahutusprogrammi pakkumist kellaaegadel 00.00 - 05.00 ja puhkepäevale eelneval ööl kellaaegadel 02.00 - 05.00 eesmärgiga tagada Tallinnas Suur-Karja, Vana-Posti ja Müürivahe tänavate piirkonnas avalik kord.

Tänastele otsustele võivad pooled esitada kassatsioonkaebuse hiljemalt 6. veebruaril 2017.

Uksed sulgenud Shootersi kohta tuleb otsus järgmisel nädalal

Shootersi kaebuses lükkas kohus tänase otsuse kuulutamise aja edasi ühe kohtuniku puhkusel viibimise tõttu ja määras uueks ajaks 10. jaanuari.

Kuus aastat tagasi Suur-Karja tänaval avatud baar Shooters pani juba mõni päev tagasi oma uksed lõplikult kinni. Shootersi üks omanik Daniel Müntinen tunnistas detsembri lõpus Postimehele, et võitlus Tallinna linnaga on kujunenud üpris väsitavaks ja kulukaks, ehkki see pole shotibaari sulgemise peamiseks põhjuseks.

Ta tõdes, et isegi kui kohus langetaks Shootersi jaoks positiivse otsuse, on baari kinnipaneku otsus lõplik. Müntinen märkis, et nad on täitnud nõudmised, mida linn on soovinud, ning seda, mis tulevik toob, on raske ette ennustada. «Ega linn ei taha ju turiste vanalinnast ära ajada. Pealegi, kui otsustatakse, et ühel tänaval peavad pubid varem uksed sulgema, siis lähevad inimesed teise kohta edasi ja probleemid tekivad mujal,» nentis ta.

ST. Patrick juhatuse liige Priit Vahe ütles detsembri lõpus Postimehele, et see, kas Suur-Karja Patrick hakkab uksi sulgema, sõltub paljuski just Tallinna ringkonnakohtu otsusest. «Kui see on teada, siis peame mõtlema, mis me teeme,» möönis Vahe.

Ta tõdes, et Suur-Karja tänaval asuv Patrick ja teised pubid on saanud viimastel aastatel kõvasti negatiivset reklaami ja vanalinna kuvand on muutunud pigem negatiivseks, milles on oma osa ka ajakirjandusel. «Meie oleme reaalselt kannatajad ja peame sellega toime tulema, leppides siis kas väheneva käibega või andes inimestele edasi positiivset sõnumit, et vanalinna võib ikka julgelt tulla, siin pole ohtlik,» rääkis Vahe.

Taust

Suur-Karja tänava elanikud alustasid juba 2013. aasta lõpus intensiivset võitlust baaride likvideerimiseks või nende lahtiolekuaegade lühendamiseks. 2014. aasta alguses teataski linnavalitsus, et rahvasuus Bermuda kolmnurgas asuvad baarid Nimeta ja Shooters peavad oma uksed varem sulgema, kuna kohalikud elanikud kaebavad lärmi üle.

Seejärel peeti Nimeta baari eestvedamisel linnavalitsusega aktiivselt läbirääkimisi kõigile pooltele mõistliku lahenduse leidmiseks vanalinna turvalisuse ja rahu tagamisel. Nädalavahetusel hakkasid öösiti Suur-Karja tänava baaride esistel avalikku korda hoidma täiendavalt eraturvafirma patrullid. Tallinna halduskohus rahuldas algselt ka baaride taotluse esialgse õiguskaitse kohaldamiseks.

Linnavalitsuse tunamulluse 21. oktoobri korraldusega kohustati aga üheksat vanalinna baari piirama öist alkoholimüüki ning toitlustamise ja meelelahutusprogrammi pakkumist eesmärgiga tagada Tallinnas Suur-Karja, Vana-Posti ja Müürivahe tänavate piirkonnas avalik kord.

Selline piirang kehtestati teiste seas Shootersile, Nimeta baarile ja Valli baarile. Ettekirjutuse saanud ettevõtted vaidlustasid selle kohtus ja taotlesid ka esialgset õiguskaitset ehk ettekirjutuse täitmise peatamist kohtuprotsessi ajaks.

Mullu kevadel leidis Tallinna halduskohus, et linnavalitsuse korraldus piirata vanalinna lõbustusasutuste öist lahtioleku aega ja alkoholimüüki on õiguspärane. Erand tehti vaid The Dublinerile ja Bayern Kellerile (M&A Pubid OÜ), sest nende suhtes oli haldusasjas esitatud tõenditest nähtuvalt esitatud oluliselt vähem pretensioone kui näiteks Valli baari suhtes. Kohus leidis, et Dublineri ja Bayern Kelleri olukord erineb nende ettevõtjate olukorrast, kes tegutsevad Suur-Karja tänava kitsamas, vanalinna poolsemas osas. 

Teised Suur-Karja piirkonnas asuvad baarid esitasid apellatsioonikaebused Tallinna ringkonnakohtule. Apellatsioonikaebuse esitas ka Tallinna linn, et ringkonnakohus vaataks uuesti üle Tallinna halduskohtu otsuse, millega rahuldati lokaali Dubliner pidava M&A Pubid OÜ kaebus Talinna alkoholimüügi piirangutele.

Kohtuvaidluse ajal kehtib baaridele endiselt õiguskaitse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles