Halduskohus andis süstlavahetuspunkti asjas õiguse Tallinna linnale

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagastatud süstlad Erika tänava süstlavahetuspunktis
Tagastatud süstlad Erika tänava süstlavahetuspunktis Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna halduskohus jättis oma tänase otsusega rahuldamata seitsme eraisiku ja nelja ettevõtte kaebuse Tallinna linnavalitsuse otsuse peale, millega anti Paldiski mnt 36a asuvad ruumid üürile AIDSI Tugikeskusele süstlavahetuspunkti avamiseks.

«Kohus leidis, et Tallinna linn on tuginenud õiguspäraselt ülekaaluka avaliku huvi olemasolule, mis seisneb vajaduses korraldada uimastisõltlaste rehabilitatsiooni ja võõrutusravi, sealhulgas süstlavahetust. Tallinna linn andis vaidlustatud korraldusega talle kuuluvad ruumid heategevuslikul otstarbel üürile MTÜ-le AIDS-i Tugikeskus,» selgitas halduskohtu pressiesindaja Anneli Vilu.

«Kohtuotsuse kohaselt on Tallinna linn eelnevalt kaalunud alternatiivseid asukohti ja analüüsinud nende sobilikkust. Kohtu hinnangul ei riiva Tallinna linna tegevus, ruume MTÜ-le üürile andes, õigusvastaselt keskuse lähiümbruse elanike ja seal tegutsevate ettevõtjate huve. Kohus on seisukohal, et keskuse tegevusest ei saa lähtuda selliseid mõjusid, mis annaks aluse eelistada kohalike elanike ja ettevõtjate huvisid ja lubaks tahaplaanile jätta olulise avaliku huvi,» lisas Vilu.

«Seaduse kohaselt võib kaebusega halduskohtusse pöörduda isik üksnes oma õiguse kaitseks. Muul eesmärgil, sealhulgas teise isiku õiguse või avaliku huvi kaitseks, võib isik kohtusse pöörduda vaid seaduses sätestatud juhul, mis praeguses vaidluses ei kohaldu. Kohus on seisukohal, et kaebajatel puudus õigus kohtusse pöörduda kuna kaebus on esitatud avalikes huvides või teiste isikute õiguste kaitseks. Kohus asus seisukohale, et vaidlustatud korraldus on nii vormilt kui sisult õiguspärane ning puudub alus selle tühistamiseks,» ütles Vilu.

Apellatsioonkaebuse halduskohtu otsusele võib Tallinna ringkonnakohtule esitada hiljemalt 20. jaanuaril 2017.

Siiski ei pruugi isegi kohtuotsuse jõustumine tähendada süstlavahetuse algust Paldiski maanteel, sest AIDSi Ennetuskeskuse süstlavahetust rahastav Tervise Arengu Instituut (TAI) teatas äsja, et nende äsja valminud analüüsi kohaselt peaks süstlavahetus Põhja-Tallinnas toimuma mitte Paldiski maanteel, vaid Pelguranna, Sitsi ja Karjamaa piirkonnas.

Praegu tegeleb TAI ise sobivate ruumide otsimisega, kusjuures sobivaks peetakse ka äripindu ning TAI on valmis nende eest ka üüri maksma.

Põhja-Tallinna valitsus lõpetas suvel kohalike elanike survel süstlavahetuspunkti üürilepingu Koplis Erika tänaval. Pärast pikka otsimist leiti süstlavahtusele uued ruumid Paldiski mnt 36a, kuid seegi maja asub elamute vahetus läheduses ning ka sealsed elanikud ei nõustunud sellise naabriga ja kaebasid linna otsuse kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles