Kohtu ette astuv kurikamõrvar kahetseb väidetavalt oma tegu

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vjatšeslav Bajuk
Vjatšeslav Bajuk Foto: Erakogu

Mõrvas süüdistatav Vjatšeslav Bajuk kavatseb homme Harju maakohtus algaval protsessil ennast süüdi tunnistada.


«Mingit tahtlikku venitamist või toimunu eitamist siin ei tule, seda ei maksa karta,» lubas kurikamehena kurikuulsaks saanud Bajukki kaitsev jurist Aleksandr Kustov pärast seda, kui oli reede hommikul Tallinna vanglas oma kliendiga eelseisva protsessi asjus viimast korda nõu pidanud.

Kustovi sõnul on Bajuk hea tervise juures ja tal ei ole mingeid pretensioone. «Ta tunnistab end naise tapmises süüdi, aga kuidas ta seda täpselt põhjendab, seda peate juba kohtusse kuulama tulema,» rääkis Kustov.

Sõeluti kurikate ostjaid

Kaitsja sõnul kahetseb Bajuk toimepandud kuritegu siiralt. «Ma ju tunnen inimesi, ega see pole mul siis esimene kord mõrvas süüdistatut kohtus esindada,» nentis Kustov. «Ja Bajuki puhul näeb kohe ära, et ta elab seda sisemiselt tagantjärele üle. Ma olen täiesti veendunud, et tema kahetsus tuleb südamest.»

Kõrgharidusega, varem kriminaalkorras karistamata ja Tallinna vanalinna restoranis kokana töötanud Bajuk vahistati eelmise aasta augusti lõpus, kui politsei oli ta üheksa kuud väldanud uurimise käigus suutnud rohkem kui 30 000 esialgse võimaliku kahtlusaluse seast lõpuks välja peilida.

Uurimise haaret näitab kas või tõik, et kurikamõrvari leidmiseks suutsid uurijad 600 Eestis endale pesapallikurika ostnud isiku seast tuvastada pooled. Kustovi sõnul on Bajuk oma seotust viimaste aastate ühe skandaalsema veretööga tunnistanud algusest peale.

«Seetõttu on minu isiklikul hinnangul ka selle kriminaalasja uurimise kvaliteet jäänud kehvaks,» ütles Kustov. «Leiti inimene, tõendid olid olemas, ja inimene kinnitas oma süüd. Eks kõik muu kaotas siis mõtte. Milleks edasi põhjalikult töötada, kui sisuliselt oli asi vaja vaid vormistada ja hakata juba kuriteo avastanud uurijatele auhindu jagama.»

Kustov tõi võrdluseks üheksa aastat tagasi samuti tema kliendiks olnud sarimõrvari, viis inimest tapnud Juri Ustimenko kriminaalasja. «Siis ma läksin pärast kohut uurija juurde ja ütlesin talle, et uurimine oli väga kõrgeklassiline ja mul oli väga raske midagi vaidlustada. Bajuki süüasja puhul see nii paraku ei ole,» ütles Kustov.

Kustovi sõnul oli ilmselt sellest tingitud ka eeluurimise algusjärgus Bajukile avaldatud moraalne surve võtta endale uurijate soovitatud kaitsja.

«Eks niimoodi sooviti endale sobiva inimese kaudu oma töö puudujääke kindlustada,» rääkis Kustov. «Muidugi ei tähenda mu jutt seda, et me mingeid olulisi asju selles kriminaalasjas vaidlustama hakkame. Lihtsalt seal on mõned nüansid lohakalt tehtud.»

Midagi keerulist pole

Omastega on Bajukil kohtuprotsessi tõttu keelatud suhelda, Kustov on temaga aga viimastel nädalatel mitu korda kohtunud. Ta ennustab, et homme algaval ja viie päeva peale planeeritud osaliselt kinnisel kohtuistungil ei saa olema midagi keerulist.

«Ma tõesti loodan, et nende päevadega saab selles loos kõik selgeks, sest midagi keerulist siin pole. Kas 8. märtsiks (istungi planeeritud viimane päev – toim) tuleb ka kohtuotsus, sõltub juba kohtunikust,» nentis Kustov.

28-aastast ühe lapse isa Vjatšeslav Bajukki süüdistatakse selles, et ta ründas 2009. aasta 23. novembri hommikul Tallinnas Snelli tiigi läheduses kaht naist ja peksis neid kurikaga.

Üks kannatanutest, 34-aastane meteoroloog Krista Odakivi suri saadud vigastustesse mõni päev hiljem haiglas. Oma ohvreid Bajuk varem ei tundnud. Samuti süüdistatakse teda 2010. aasta jaanuaris Harjumaal toime pandud vägistamises ja sõiduauto purjuspäi juhtimises mullu juunis Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles