Kohus saatis keskturul inimesi rünnanud kurikuulsa seenekaupmehe aastateks vangi (12)

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Kuus (vasakul, päikeseprillidega) sai tuntuks Soome turul märatsemisega.
Mart Kuus (vasakul, päikeseprillidega) sai tuntuks Soome turul märatsemisega. Foto: Mart Kuus

Harju maakohus mõistis Tallinnas keskturul märatsenud ja kolme inimest tõsiselt vigastanud Mart Kuusi süüdi ja saatis ta enam kui kolmeks aastaks trellide taha.

21. juuli varahommikul sai politsei väljakutse Tallinna keskturule. Esialgse info kohaselt oli mees läinud kallale kolmele turul kaupa üles seadnud müüjale, tunnistajate sõnul oli kuulda ka laske. Ärevale väljakutsele reageeris politsei suurte jõududega.

Koljuluumurd ja lahtised peahaavad

Kohapeal peeti kinni 40-aastane Mart, kellelt leiti läbiotsimisel nuga, õhkrelv ja stardipüstol ning padrun. Sündmuskohal oli kolm kannatanut, kellele Mart tõsiseid kehavigastusi oli tekitanud, pekstes neid muuhulgas ka õhkrelvaga pähe.

Kiirabi viis kolm kannatanut haiglasse. Ühel kannatanutest tuvastati teiste vigastuste seas kolju- ja näoluude hulgimurrud ja teisel lahtised peahaavad.

Harju maakohus mõistis Mardi detsembri alguses süüdi avaliku korra raske rikkumises, mis pandi toime vägivalla ja relvaga või relvana kasutatava muu esemega ähvardades. Kohus karistas Marti kahe aasta ja kolme kuu pikkuse reaalse vangistusega, millele liideti juurde ka varasem kandmata karistus. Kokku peab Mart vanglas veetma kolm aastat ja 27 päeva, teatas Põhja prefektuuri pressiesindaja.

Mart tunnistati süüdi ka võimuesindaja laimamises. Nimelt avaldas mees tänavu juulis oma Facebooki kontol laimava sisuga avalikke postitusi maksu-ja tolliameti ning PPA peadirektorite kohta.

Vangistus ainus lahendus

Põhja prefektuuri Kesklinna politseijaoskonna ennetus-ja menetlustalituse juhi Jelena Mirošnitšenko sõnul on mees ka varem korduvalt politsei huviorbiiti sattunud. «Nädal enne keskturul toimunud intsidenti kutsuti korrakaitsjad Telliskivi linnakusse, sest Mart keeldus vabastamast talle renditud pinda, kus ta marju müüs. Konflikt päädis politsei sekkumisega, kelle saabumisel pakkis mees oma asjad kokku ning lahkus,» kirjeldas ta.

Mirošnitšenko sõnul näitab mehe tegevus hoolimatust teiste inimeste suhtes, aga ka lugupidamatust Eesti riigi õigussüsteemi vastu. «Avalikus kohas vägivallatsemisele või kaaskodanike ähvardamisele, tänaval või internetiavarustes, ei ole õigustust ning selliste tegude eest tuleb võtta vastutus.»

Põhja ringkonnaprokuratuuri prokurör Natalja Vesteri sõnul on Mardi tausta vaadates ilmne, et sõnadega probleemide lahendamine kipub tal üle jõu käima. «Mardil juba on üks kehtiv kriminaalkaristus vägivallakuriteo eest ning ta viibis vabaduses tingimisi. Kuna ta ilmselgelt oma vigadest õppida ei osanud ning pani toime uue isikuvastase kuriteo, seejuures jõhkrama kui eelmine kord, oli talle reaalse vangistuse küsimine ainus mõeldav lahendus,» Vester.

Trellide taha saadetud mees on varemgi vägivallatsemisega silma paistnud:

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles