Tallinn võtab ühistranspordis kasutusele QR-pileti

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
QR-pilet.
QR-pilet. Foto: Tallinna Bussijaam

Linnavalitsus esitas linnavolikogule Tallinna ühistranspordis sõidu eest tasumise korra ja sõidupiletite hindade muutmise määruse eelnõu, mille olulisimaks muudatuseks on QR-pileti kasutuselevõtt.

Piletimüügisüsteemi arendamisega lisanduvad QR-pilet, uus nutiseadmerakendus ja uued linnapileti (Tallinn Card) liigid. P&R süsteemis saavad lisaks pargitud auto juhile tasuta sõidu õiguse kaassõitjad ning suureneb Ühiskaarte tagasi ostvate müügipunktide hulk.

Määruse uue redaktsiooni kohaselt on sõiduõigust tõendavaks dokumendiks kas paberpilet, elektrooniline pilet või QR-pilet. Lisanduva piletitoote ehk QR-pileti olemasolu tõendatakse valideeritud piletikoodiga. QR-pileti kood valideeritakse ühissõiduki esiukse juures oleva validaatori abil. Selleks asetatakse nutiseadme ekraanil kuvatav või paberile prinditud QR-pilet koodilugeja ekraani juurde.

QR-pileti saab kõige mugavamalt osta, kasutades veebipoest (App Store, Google Play) alla laaditud tasuta nutiseadmerakendust. Samuti saab QR-pileti osta veebilehelt www.pilet.ee. Ostetud pilet kuvatakse veebilehel koodina ja saadetakse ka ostja e-posti aadressile, kust selle saab soovi korral paberile printida või nutiseadmesse salvestada.  Nagu sõidukijuhilt ostetud pilet, on ka QR-pilet sõidukorrapõhine, kuid seda ostes saab valida sõidukordade arvu ühest kümneni. Igal valideerimisel võetakse QR-piletilt üks sõidukord vähemaks ning validaatori ekraanil kuvatakse järelejäänud sõidukordade arv.

Lisaks on sotsiaalkindlustusameti infosüsteem ja Eesti hariduse infosüsteem täiustunud, mille tõttu sai määruses vähendada osalt sõitjarühmadelt nõutavaid sõiduõigust tõendavaid dokumente.

Määruse muudatused jõustuvad 1. veebruaril 2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles