Keskkriminaalpolitsei pidas kinni Toomas Lepa (22)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Lepp.
Toomas Lepp. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Keskkriminaalpolitsei pidas täna hommikul oma kodus kinni Tallinna Televisiooni juhi Toomas Lepa kahtlustatuna telekanali vara omastamises. Lisaks Lepale pidasid politseinikud samas kuriteos kahtlustatavana kinni veel kolm inimest, kellest üks on TTV töötaja. Kahtlustus on esitatud ka ühele juriidilisele isikule.

Postimehele teadaolevalt on Tallinna TV töötaja, kes kahtlustatavana kinni peeti, telekanali arvamustoimetaja Mart Ummelas. Tema telefon on terve päeva olnud välja lülitatud. Ka on Postimehe andmetel üks kinnipeetutest raamatupidaja.

Leppa kahtlustatakse Tallinna Televisiooni vara omastamises. Väidetavalt tasus Lepp Tallinna TV rahaga iseendaga seotud ettevõttele ja seda pikema aja jooksul. Praegu toimuvad kahtlustatavaga menetlustoimingud.

Lepale kuulub ettevõte OÜ Videomeedia, mille käive on viimastel aastatel järjest kahanenud ning kokku on kuivanud ka palgakulu ja dividendide jaotamine. Videomeedia OÜ alustas tegevust 2003. aasta novembris. Ettevõte tegeleb saadete tootmise ja edastamisega. Muu hulgas on ettevõte näiteks 2012.–2014. aastal teinud koostööd Keskkonnainvesteeringute Keskusega televiktoriini «Loodustark» tootmiseks.

Kui 2010. aasta eest on juhatus Toomas Lepa isikus teinud ettepaneku dividendide jaotamiseks miljoni krooni ehk umbes 64 000 euro ulatuses ja 2011. aastal juba 73 218 euro ulatuses, siis järgmistel aastal kipub dividendijõgi kuivama. Üle-eelmisel aastal tegi juhatus ettepaneku jagada dividendideks 20 000 eurot. Samas näitavad majandusaasta aruanded, et välja makstud on 2010. aastal dividende 8700 eurot ja 2011. aastal 9900 eurot. Möödunud aasta majandusaasta aruanne on ettevõttel siiamaani esitamata.

Samal ajal kahaneb ka ettevõtte palgakulu. Tunamullu on see juba sisuliselt olematu 395 eurot, aasta varem 4269 eurot, mis on napilt üle 2013. aasta miinimumpalga. 2012. aastal ulatus palgakulu ühe töötajaga ettevõttes veel 11 097 euroni.

Vähenenud on ka OÜ Videomeedia käive. 2010. aastal teenis firma müügitulu 351 084 eurot, 2014. aastal aga juba vaid 98 634 eurot. Kasum ulatus samal aastal 4020 euroni. Aasta varem oli ettevõte korralikus, 72 000-euroses kahjumis.

Juriidiline isik, keda antud kriminaalasjas süüdistatakse, ei ole Videomeedia OÜ.

Mart Ummelas oli alates 2011. aastast Tallinna TV peatoimetaja ja 2012. aastast kuulus ta ühtlasi ka telekanali juhatusse. Juhatusest ja peatoimetaja kohalt lahkus ta 2015. aasta septembris. «Mu ametileping saab lihtsalt läbi. Uueks ametiajaks ma ei kandideeri, sest ma ei soovi,» põhjendas ta mullu augustis oma otsust.

Tallinna TV nõukogu esimees Allan Alaküla kinnitas ennelõunal Postimehele, et esitatud kahtlustustest andis talle täna kell 9.45 teada keskkriminaalpolitsei Toomas Lepa kabinetis Toomas Lepa enda ja prokuratuuri juuresolekul. Alaküla sõnul otsis keskkriminaalpolitsei hommikul läbi Toomas Lepa kabineti Tallinna TVs.

«Kahtlustuste ulatus ei ole mulle mingilgi määral teada, nii et ootame infot,» lausus Alaküla. Sõltuvalt edasisest infost arutab olukorda Tallinna TV nõukogu. Tallinna TV juhi kohuseid täidab teine juhatuse liige Toomas Raag.

Tallinna linna avalike suhete juht Ain Saarna teatas kell 12 alanud Tallinna linnavalitsuse pressikonverentsil, et neil on kahjuks ka halbu uudiseid, halbu uudiseid sealtsamast majast.

Alaküla ei saanud kinnitada, et teine kahtlustatav, kes on kinni peetud, on Mart Ummelas. Alaküla sõnul puudub info, et TTV ise vara omastamise oleks avastanud.

«Hetkel ma ei tea kahtlustuse sisu. Kui on midagi tõsist juhtunud, siis loomulikult ta ametis jätkata ei saa, aga see on suur «kui»,» kommenteeris Alaküla Toomas Lepa ametist vabastamist.

Tallinna linnal oli abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul täna hommikul veel vähem informatsiooni kui Tallinna Televisiooni nõukogul. «Kindlasti on see kahetsusväärne juhtum, kui see kõik peaks paika pidama,» kordas ta.

Aastate jooksul paarsada tuhat eurot

Tegemist on selle aasta juuni lõpus alustatud kriminaalmenetluse esimeste avalike menetlustoimingutega, mille raames uuritakse suures ulatuses Tallinna Televisiooni rahade omastamist, teatas prokuratuur.

Hetkel otsivad keskkriminaalpolitsei ametnikud läbi kahtlustatavate elu- ning töökohti, sealhulgas ka Toomas Lepa kasutuses olevaid Tallinna Televisiooni ruume.

Esialgse kahtlustuse järgi on Toomas Lepp lasknud mitme aasta vältel maksta Tallinna Televisioonil temaga seotud ettevõttele igakuiselt tasu teenuste eest, mida tegelikult ei osutatud. Praegu on alust arvata, et sellega on Tallinna Televisioonile tekitatud kahju suurusjärgus paarsada tuhat eurot.

Toomas Lepp on kuriteos kahtlustatavana kuni 48 tunniks kinni peetud.

Toomas Lepp, Mart Ummelas ja Heimar Lenk.
Toomas Lepp, Mart Ummelas ja Heimar Lenk. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Riigikogu liige Heimar Lenk (KE), kes ühtlasi veab Tallinna TVs saadet «Meedia keskpunkt», ütles Postimehele, et temale tuli uudis Lepa ja Ummelase kinnipidamisest täieliku üllatusena.

Samuti ütles Lenk, et tema ei teadnud, et Lepp ja Ummelas oleks midagi kahtlast korda saatnud. «Meile oli see samamoodi pommiuudis,» ütles ta.

Lenk rääkis, et nad salvestasid hommikul just parajasti «Meedia keskpunkti» jaoks materjali, kui Allan Alaküla, kes tänases saates ka osaleb, tuli ja uudisest teatas. Küsimusele, kas saade sai kõigest hoolimata salvestatud, vastas Lenk jaatavalt. Juhtunu peaks jutuks tulema ka tänaõhtuses «Meedia keskpunktis».  

Kes võiksid ülejäänud kahtlustatavad olla, ei osanud Lenk öelda. «Ma imestan, et mis Ummelas sinna puutub. Ummelas pole kunagi nende asjadega toimetanud. Ta on puhtintelligentne ja vaimuinimene, et ta ei ole küll elus ühtegi asja varastanud. Võib-olla sellepärast, et ta oli juhatuse liige?» pakkus Lenk.

Ka Lepaga on Lengi sõnul olnud väga hea koostöö. «Tallinna TV kollektiivi ehmatas see asi ikka väga ära ja ega see loomingulisele kliimale hästi ei mõju. Aga tänapäev on selline ja see on elu reaalsus,» ütles Lenk.

Prokurör Leelet Kivioja sõnul on nii politsei kui ka prokuratuuri üks prioriteetidest uurida kohalike omavalitsuste vara võimalikku väärkasutamist – kas omavalitsustele eraldatud raha kasutatakse kohaliku elu edendamiseks või kellegi isiklikuks rikastumiseks.

«Kuivõrd sihtasutus TTV kuulub Tallinna linnale, on kahtlustuste järgi kaudselt omastatud maksumaksja raha isiklikuks hüvanguks. Hetkel kogutud tõendid viitavad, et omastamine olnud järjepidev ning kestnud aastaid,» lausus ta.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Mati Ombler kinnitas, et igal aastal on büroo töötajad edastanud prokuratuuri kriminaalasju, milles kahtlustatakse just kohalikus omavalitsuses või selle hallatavas asutuses toime pandud korruptsioonikuritegusid. «Omavalitsustes toimuv on kahtlemata ka edaspidi meie terava pilgu all, sest avalike vahendite omakasust lähtuv kasutamine ei arenda kohalikke olusid ega muuda meie inimeste elu paremaks,» ütles ta.

Uurimist viib läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ning seda juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles