Kolm mupo ametnikku said Laari Kohviku sildi pärast sule sappa

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munitsipaalpolitseist vallandatud Kalmer Filatov läheb endise tööandja vastu kohtusse.
Munitsipaalpolitseist vallandatud Kalmer Filatov läheb endise tööandja vastu kohtusse. Foto: Toomas Huik

Sel nädalal vabastas munitsipaalpolitsei ameti juhataja Monica Rand ametist oma asetäitja Kalmer Filatovi, menetlusosakonna juhataja Margit Teino ja sisekontrolöri, sest ametnikud keeldusid Vabaduse väljaku kõrval oleva Laari Kohviku vastu väärteomenetlust alustamast.


Ametlikuks põhjuseks toodi «teenistuskohustuste mittenõuetekohane täitmine ning vääritu tegu, mis on vastuolus ametnikule esitatavate eetiliste nõuetega ning diskrediteerib ametnikku ja ametiasutust». Lihtsamalt öeldes tähendab see seda, et ametnikud olid jätnud oma majanduslike huvide deklaratsioonidesse märkimata neile kuuluva OÜ Õiguskoda osakute omamise.

Osaühing, mis pole päevagi tegutsenud, pakub kirjade järgi muuhulgas väärteomenetluses vastulausete ning kohtule kaebuste koostamise teenust, mis on mupo juhi hinnangul vastuolus ametnikueetikaga.

Tegelikult said kolm mupo ametnikku ametist priiks seetõttu, et keeldusid trahvimast Vabaduse väljaku ääres asuva Laari kohviku pidajat. Filatovi sõnul oli kolmel juristiharidusega ametnikul ka varem teiste ameti juhtkonna liikmetega erimeelsusi küsimuses, kuidas väärtegusid menetleda, kuid viimaseks piisaks karikas olnud tõepoolest Laari Kohviku silt.

Nimelt keeldus menetlusosakonna juhataja Margit Teino algatamast väärteomenetlust kohviku Mosaiik katusele kerkinud Laari Kohviku sildi kohta, sest tema hinnangul polnud tegemist valimisreklaamiga. «Ka mina kui menetlusosakonna kureerija olin seisukohal, et selle sildi puhul ei ole tegemist reklaamiga. Tegime tarbijakaitseametisse sellekohase päringu ja saime ka sealt vastuse, et tegemist ei ole reklaamiga,» rääkis Filatov.

Nende viimase tööpäeva hommikul võeti Laari kohviku materjalid tõrksa menetleja käest ära ja lubati kellelegi teisele anda. «Loodan, et endised alluvad menetlevad asja tõenditest lähtuvalt, mitte selle järgi, mida keegi sellest arvab,» ütles Filatov eile. Ta lisas, et on lausa piinlik, kui korrakaitsega tegelevas asutuses on nii vähe juriidilist kompetentsi, et ei suudeta isegi inimeste ametist vabastamisega korrektselt hakkama saada. Sest majandushuvide deklaratsioon ja ametniku tööülesanded on kaks ise asja.

Filatovi ja ta kahe kolleegi vallandamise põhjuseks olnud teoga sai mõne aja eest hakkama ka linnapea Edgar Savisaar ise. Nimelt jättis linnapea deklareerimata 2,7 miljoni krooni suuruse laenu. Politsei karistas teda selle eest väärteo korras 9000 krooni suuruse rahatrahviga.

Endistel ametnikel on kindel plaan töölt vabastamine kohtus vaidlustada. Kõigil kolmel on juriidiline haridus ning nad on kohtuotsuse suhtes optimistlikult meelestatud.

Filatovi biograafias aga on tööandja jaoks veel üks väga must plekk. Nimelt otsustas 2009. aasta märtsis Keskerakonda astunud mees parteist möödunud aasta lõpul välja astuda.

«Ma olen mupos algusest peale töötanud ja veel paari aasta eest oli mul suur lootus, et sellest ametist saab asja,» põhjendas Filatov parteisse astumist. Ning möönis samas, et tundis erakonda astumiseks ka kerget survet. «Aga eelmise aasta lõpul veendusin lõplikult, et ma ei suuda seda asja koos väheste mõttekaaslastega paremaks teha. Nii polnud mõtet ka erakonnas edasi olla.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles