Tallinnas langes Keskerakonna toetus järsult (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagina Tallinna linnapea Jüri Ratas on nüüd Keskerakonna juht ja peaminister
Kunagina Tallinna linnapea Jüri Ratas on nüüd Keskerakonna juht ja peaminister Foto: Liis Treimann

Keskerakonna toetus on Tallinnas võrreldes oktoobriga veerandi võrra langenud ning samas teiste erakondade toetus kasvanud, selgub uuringufirma Kantar Emor novembri lõpus BNSi tellimusel läbi viidud erakondade toetuse uuringust.

Kui oktoobris toetas Keskerakonda pealinnas 40,2 protsenti vastanutest, siis novembri lõpus oli uue peaministripartei toetus Tallinnas 29,0 protsenti.

Reformierakonna toetus Tallinnas oli novembris tõusnud 23 protsendini võrreldes oktoobri keskpaiga 18,2 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) toetas 17,6 protsenti võrreldes oktoobri 13,8 protsendiga. Kasvanud oli Tallinnas ka Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus - oktoobri 7,1 protsendilt 9,4 protsendini novembri lõpus ning Eesti Konservatiivset Rahvaerakonna (EKRE) toetus, mis tõusid oktoobri 6 protsendilt novembris 7,1 protsendi peale.

Tallinnas on langenud Vabaerakonna toetus - kui oktoobris toetas neid 12,9 protsenti, siis nüüd 9,0 protsenti,

Teistes suurtes Eesti linnades ja ka maa-asulates oli populaarseim Reformierakond - vastavalt 26,3 ja 21,2 protsenti, muudes linnades oli suurima toetusega Keskerakond 26,3 protsendiga.

Eesti populaarseim erakond oli novembri lõpus küll Keskerakond, kuid tema toetuse edumaa Reformierakonna ees oli kahanenud ühe protsendipunktini, selgub uuringufirma Kantar Emor BNSi tellimusel novembri lõpus läbi viidud erakondade toetuse uuringust.

Keskerakonda toetas novembris 24, Reformierakonda 23, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 19, Vabaerakonda 11, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 10 ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) 9 protsenti küsitletutest.

Parlamendivälistest erakondadest toetas Erakonda Eestimaa Rohelised novembris nagu ka oktoobris 3 protsenti küsitletutest. Eesti Iseseisvuspartei ja Rahva Ühtsuspartei reiting oli 1 protsent.

Oma eelistust ei osanud öelda 15 protsenti küsitletutest.

Kokku küsitles Kantar Emor 25. novembrist kuni 1. detsembrini vastajate kodudes ja veebiintervjuude teel 931 valimisealist kodanikku vanuses 18-74 aastat.

Erakondade reitinguprotsendid on näidatud nendest vastanutest, kellel on erakondlik eelistus, seega «ei oska öelda» vastanute protsent elimineeritakse. Antud andmete näitamise viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Seega võimaldab taoline andmete esitamine näha erakondade võimalikku osakaalu riigikogus, kui valimised oleks toimunud uuringu küsitlusperioodil ja antud kandidaatide valikuga.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles