Fotod: kurjategijad puurisid raha saamise eesmärgil pangaautomaatide «ajju»

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu kevadel ja suvel lõhuti Tallinnas ja Harjumaal mitu pangaautomaati. Kurjategijate eesmärk oli pangaautomaate kahjustades pääseda ligi automaadi «ajju» ja anda sellega masinale korraldus väljastada sularaha. Kõik episoodid jäid katsestaadiumisse, politseile teadaolevalt raha keegi ei saanud.

Tänaseks on ühes episoodis süüdi mõistetud 35-aastane Ukraina kodanik. Mees puuris tänavu 2. mai öösel Sõle tänava panga sularahaautomaadi korpusesse avause ja püüdis seejärel masina juhtmed ühendada enda sülearvutiga, sekkudes nii pangaautomaadi andmetöötlusprotsessi, eesmärgiga saada sealt sularaha, teatas Põhja prefektuuri pressiesindaja Postimehele.

Kuritegu jäi lõpule viimata, sest aukude puurimise tõttu hakkas tööle signalisatsioon, misjärel G4Si turvatöötajad pidasid mehe kinni.

Mees võeti eeluurimise ajaks vahi alla. Tänaseks on ta süüdi mõistetud karistusseadustiku paragrahvi 213 järgi ja talle määrati karistuseks üheksa kuud vangistust, millest neli kuud pidi varasemalt kriminaalkorras karistamata mees reaalselt ära kandma. 

Juunis ja juulis toimus Harjumaal veel lisaks viis sarnast kuriteoepisoodi. Tegutsemismuster oli sarnane - pangaautomaatide esipaneelide sulatamiste ja puurimistega üritati sekkuda andmetöötlusprotsessi, eesmärgiga saada pangaautomaadist sularaha.

Nendes episoodides on kahtlustus esitatud kolmele Eesti kodanikule. Eeluurimise menetluskokkuvõte on saadetud ringkonnaprokuratuuri. Noormehed on varasemalt kriminaalkorras karistamata.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo teenistuse vanema Toomas Jervsoni sõnul on tänaseks kõik kahtlustatavad tabatud. «Mitte ühtki kuritegu pole suudetud lõpuni viia ja ka loodetud sularaha pole kurjategijad kätte saanud, mistõttu on selline tegevus perspektiivitu,» sõnas politseimajor.

«Tänapäeval on pangaautomaadid varustatud vastavate turvaseadmetega, et olla sääraste rünnakute eest kaitstud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles