Tallinna suuravarii kannatanud ei lepi kohtuotsusega (1)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
13 vigastatuga liiklusavarii põhjustanud Oliver Kobing kohtus.
13 vigastatuga liiklusavarii põhjustanud Oliver Kobing kohtus. Foto: Tairo Lutter

Täpselt kuu aega tagasi mõistis kohus Tallinna kesklinnas 13 vigastatuga suuravarii põhjustanud 23-aastase Oliver Kobingu süüdi ja mõistis talle tingimisi vanglakaristuse. Kannatanud kaebavad kohtuotsuse edasi, sest soovivad noormehele reaalset vangistust.

«Esitame apellatsiooni, kuna kannatanud leiavad, et Kobingu karistus on liiga leebe ja noormees peaks siiski mõneks ajaks vangi minema ja ühiskonnast eraldatud olema,» ütles kannatanute esindaja vandeadvokaat Indrek Sirk Postimehele. «Teiseks paluvad kannatanud hinnata, kas kohtu poolt väljamõistetud hüvitised on ikka õiglased ja vastavad nende üleelamistele ja kohtupraktikale,» lisas ta.

Apellatsioon esitatakse ringkonnakohtule täna või homme ja otsus peaks tulema arvatavasti kahe-kolme kuu pärast.

Harju maakohus mõistis 24. oktoobril Kobingu süüdi mootorsõiduki juhi poolt liiklusnõuete rikkumises, kui sellega on ettevaatamatusest tekitatud mitmele inimesele raske tervisekahjustus ning määras talle karistuseks neli aastat tingimisi vangistuse. 

Lühimenetluse tõttu vähendati karistust kolmandiku võrra, seega on lõplikuks karistuseks kaks aastat ja kaheksa kuud. Seda ei pöörata aga täitmisele, kui Kobing ei pane kolme aasta jooksul toime uut kuritegu.

Lisakaristusena võeti Kobingult kaheks ja pooleks aastaks juhtimisõigus. Veelgi enam, noormees ei tohi kolme aasta jooksul tarbida alkoholi ja ta peab osalema kriminaalhooldaja määratud sotsiaalabiprogrammis.

Lisaks peab Kobing hüvitama tsiviilhagid kogusummas 45 000 eurot 2019. aasta 24. oktoobriks. Ühtlasi peab ta tasuma riigi tuludesse menetluskulud 2714,40 eurot ositi 12 kuu jooksul. Süüdimõistetult mõisteti osaliselt välja ka kannatanute menetluskulud, mis on kokku 4000 eurot.

Prokurör Rainer Amur soovinuks, et kohus mõistaks süüalusele kaheksa kuud šokivangistust, ent kohus ei pidanud sellist karistust õigeks. Kohtunik põhjendas kohtusaalis otsust ette lugedes, et juhtunust on möödas juba poolteist aastat ning Kobing on selle aja jooksul käitunud igati seaduskuulekalt.

Süüdistuse kohaselt juhtis alkoholi tarvitanuna, kuid mitte kriminaalses joobes Kobing mullu 16. mail hommikul kella 9.30 paiku mootorsõidukit BMW, liikudes Tallinnas mööda Tartu maanteed Liivalaia tänava poolt Peterburi tee suunas. Asudes keelava fooritule ajal ületama Tartu maantee ja F.R.Kreutzwaldi tänavate reguleeritud ristmikku, sõitis ta otsa Tartu maanteele lubava fooritulega vasakpööret teinud mootorsõidukile Mercedes-Benz, mida juhtis Eve. Kokkupõrke tulemusel paiskusid mõlemad mootorsõidukid üle Tartu maantee keskel oleva ohutussaare, kus viibisid jalakäijad.

Viimase kümne aasta ühes suuremas avariis sai vigastada 13 inimest, neist neli raskelt. Käesolevas kriminaalmenetluses arvestataksegi neid nelja kannatanut, ehkki kokku oli avariipaigas jalakäijatena ja autodes ohus 16 inimest. Kergemaid vigastusi sai üheksa inimest, nende seas kolm last.

Ekspertiisi hinnangul sõitis Kobing 50 km/h alas 103 km/h. Noormees oli eelnevalt alkoholi tarvitanud, ent mitte kriminaalses joobes, nagu ekspertiisist selgus. Tal tuvastati alkoholi piirmäära ületamine (0,55 mg/g), mis on väärteole vastav tegu.

Loe lisaks: 

 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles