Ansip: Savisaar annab Kremli tahte esindajale terekäe

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusjärgus vene õigeusu kirik Tallinnas Lasnamäel.
Ehitusjärgus vene õigeusu kirik Tallinnas Lasnamäel. Foto: Priit Simson

Keskerakonna juhi Edgar Savisaare rahaskandaali ühe poole, Venemaa Raudteede presidendi Vladimir Jakunini saabumine Lasnamäe kiriku risti pühitsemisele jätab peaminister Andrus Ansipi sõnul kahtluse kõigile, kes plaanivad Jakuniniga kohtuda.
 



Ligi kahe miljoni euro suuruses võlas siplevale Keskerakonnale riigikogu valimisteks läinud aasta suvel küsitud kolme miljoni euro asemel 1,5 miljonit eurot lubanud Jakunin on üks neist, kes 13-liikmelise Venemaa delegatsiooniga saabub ülehomme Eesti pealinna linnapea Edgar Savisaare ja metropoliit Korneliuse kutsel Eestisse.

Kremli ja Venemaa peaministri Vladimir Putiniga tihedalt seotud Jakunini ja Savisaare rahaafääri ilmsikstuleku järel teatasid nii president Toomas Hendrik Ilves kui ka peaminister Andrus Ansip, et endise KGB ohvitseri käest Keskerakonnale raha küsimine ei ole Eestis kuidagi aktsepteeritav.

Ilves ütles, et ta ei tee kunagi ettepanekut Savisaarele valitsuse moodustamiseks, Ansip välistas igasuguse koostöö Savisaarega.

Ansip ütles Jakunini laupäevast Eestisse tulekut kommenteerides, et endiselt KGB ohvitserilt ja praeguselt Vene võimustruktuurides mõjukalt isikult raha mangumine on tema jaoks vale ja põlastusväärne.

«Pole ju saladus, et Venemaal on piisavalt jõude, kes tahavad jätkuvalt kiskuda Eestit oma mõjusfääri ja suruda meile peale Moskva tahet. Ja kahjuks ulatab Savisaar neile terekäe,» ütles Ansip. «Reformierakonna jaoks on Edgar Savisaarega koostöö välistatud,» kordas ta.

Kirik kui osa kampaaniast

Peaminister lisas, et igaüks, kes peab vajalikuks Jakuniniga kohtuda, peab arvestama, et temale võivad saada osaks samad kahtlused, mis Savisaare puhul juba kinnitust leidsid. «Suure tõenäosusega polnud see kaugeltki Venemaa viimane katse saada endale kuulekas valitsus ja peaministriks mees, kes oma rahahäda tõttu on sõltuv Kremli tahtest,» leidis peaminister.

Savisaar on tunnistanud, et Lasnamäe kiriku ehitamine on osa tema valimiskampaaniast. Pärast laupäevast usulis-propagandistlikku üritust jääb riigikogu valimisteni kaks nädalat. Viimastel kuudel on ehitusel kahes vahetuses töötanud umbes 30 meest, et laupäevaks kõik risti paigaldamiseks valmis oleks.

Postimehe andmetel aga ei paigutatagi 1,5 tonni kaaluvat seitsmemeetrist vene õigeusu risti sel päeval kiriku kuplile, vaid see tõstetakse kraanaga tornitippu vaid tseremoonia tarbeks.

Lasnamäele vene õigeusu kiriku rajamise ühe eestvedaja, MTÜ Russki Dom tegevjuhi Jevgeni Tombergi sõnul ollakse risti paikaseadmisega igati graafikus. «Rist pühitsetakse, tõstetakse üles ja monteeritakse. Võib-olla hiljem tuleb teha veidi lisakinnitustöid,» ütles Tomberg.

Jakunin seisab venelaste eest

Üritus algab kell 12 ja kestab umbes tund aega. «Sellise külmaga ei saagi kauem väljas olla,» nentis Tomberg. «Risti pühitsemine kestab umbes kümme minutit ja tunni ajaga peaks rist kiriku tippu tõusma. Lõplikuks monteerimiseks kulub umbes kolm tundi.»

Tunni sisse mahuvad ka sõnavõtud – üks linnapea Savisaarelt ja teine 1992. aastal asutatud Andrei Esmasündinu fondi esindajalt ehk Jakuninilt, kes on fondi juhatuse esimees. Fond tegeleb projektidega, mis kinnistavad Venemaa ühiskonna traditsioonilisi alusväärtusi, tihedat koostööd tehakse seejuures õigeusu kirikuga.

«Venemaa on hiigelsuur, ja juhtides sellist suurfirmat nagu Vene Raudteed, pean oma kohuseks teha kõik, mis minu võimuses, et inimesed, kui kauge maa taga nad ka ei elaks, tunnetaksid end majanduslikult ühtse ja hingeliselt võimsa riigi kodanikena,» on Jakunin rääkinud oma tegutsemise kohta Andrei Esmasündinu fondis Peterburi ajalehele Nevskoje Vremja.

Fondil on oma kirjastus ja kinostuudio. Fondiga on lähedalt seotud ka teine asutus – Venemaa rahvusliku kuulsuse keskus, mille hoolekogu juhib samuti Jakunin. Viimase organisatsiooni ja Tombergi juhitava Russki Domi korraldusel leidis näiteks läinud aasta 10. mail Tallinnas Estonias aset II maailmasõja lõpule pühendatud pidulik kontsert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles