Pärnamäe teel hukkus rängas avariis kolm noort meest (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Pärnamäe teel kalmistu kõrval hukkus ööl vastu teisipäeva juhitavuse kaotanud ja vastu puud sõitnud autos kolm noort meest.

Hommikul kella kaheksa paiku meenutavad mõned tunnid tagasi juhtunud traagilist avariid veel vaid murdunud puud, õnnetuspaika toodud kolm küünalt ja maas vedelevad autojupid.

Tunni aja jooksul peatuvad tee ääres kaks autot. Sõidukeist pisarsilmil väljuvad lähedased kõnnivad küünalde juurde ja peatuvad hetkeks, et vaikuses leinata. Rääkida nad ei suuda.

Mõni tund hiljem tuleb küünalt panema kahe poisi algklassiaegne klassijuhtaja, kelle sõnul oli tegu toredate ja sõbralike noormeestega. Päeva jooksul koguneb avariipaigale veel hulk noori, kes asetavad maha küünla ja kallistavad. Ka on lihtsalt uudistajaid, kellele on mööda sõites jäänud silma murdunud männid ja põlevad küünlad.

Pärastlõunal on leinavad lähedased, enamjaolt koolikaaslased, toonud õnnetuspaika juba üle 50 küünla. Kohe murdunud puude kõrval peatub kaubik, millest väljuv naine asetab maha lilled ning seisatab viivuks. Seejärel lahkub ta ning kaubiku kohale pargib järgmine auto, milles istujad tahavad samuti traagiliselt hukkunud noortega hüvasti jätta.

Õhtupoolikul hukkunuid mälestama tulnute seas on ka 15-aastane neiu, kes noormehi hästi tundis. Paar tundi enne õnnetust viis Audi kõrvalistmel olnud 18-aastane noormees neiu oma autoga koju. «Olin nende viimaste seas, kes temaga suhtles,» ütleb tüdruk. «Enne õnnetust käisid nad veel McDonald’sist läbi ja siin ongi näha üks joogitops, mis autost välja kukkunud,» osutab ta topsile rohu sees.

Neiu sõnul oli tegu korralike poistega, nad olid viisakad ja sõbralikud ning nagu selles vanuses ikka, meeldis nendelegi kiirus. Samas on ta aga veendunud, et saatuslikul ööl ei olnud mängus alkoholi. «Nad lihtsalt ei teeks seda,» on ta kindel.

Küünla asetavad ka võõrad

Õhtupimeduses on metsaalune kaetud kümnete ja kümnete lillede ja küünaldega. Viimased valgustavad ka luuleridu: «Küünal vaikselt vilgub. Küünal vaikselt vilgub viimse voodi ees, kurbust täis on pilgud, raske lahkuda… Kuigi meilt sa lahkud, tea, me keskel jääd. Muld ei suuda matta mälestust sust head».

Liiklus on tihe. Tee ääres peatuvatest sõidukitest väljuvad enamasti noored kahe, kolme või nelja kaupa, et mälestada üheskoos oma lähedast sõpra, koolivenda või klassikaaslast. Nad asetavad omagi küünla teiste sekka ja seejärel kallistavad või tõmbuvad eemale, et hetk üksi olla.

Teiste seas tulevad kohale Viimsi elanikud ja Viimsi keskkooli vilistlased, kes kuulsid juhtunust uudistest või ka endistelt koolikaaslastelt. Värskemad vilistlased mäletavad hukkunuid nägupidi väga hästi.

Üks Viimsi elanik räägib, et ta tundis kõiki poisse. «Päris naabrid me ei olnud, kuid käisime koos väljas,» ütleb ta. «Kahju on, väga kahju.»

Mõne aja pärast, avariipaika lähemalt uurinuna, ohkab mees: «See hoog pidi ikka väga suur olema, et puu nõnda puruks on».

Nii mõnedki, kes on tulnud kaugemalt või lähemalt, jalgsi või autoga, noormehi ei tundnud. Ent pärast juhtunu kohta uudistest lugedes tundsid nad, et peavad kohale tulema ja võtma kaasa küünla.

Õpetaja meenutab heade sõnadega

Raskes õnnetuses hukkunud kolm noormeest käisid kõik Viimsi keskkooli lõpuklassis. Põhikooli ajal kahele poisile tunde andnud õpetaja mäletab neid hästi. 

«Sellised positiivsed, toredad ja rõõmsad poisid olid,» meenutab ta. «Väga õudne uudis. Lootsin väga, et tegu pole meie kooli poistega.»

Politsei sai teate rängast liiklusõnnetusest Pärnamäe teel öösel kella 00.15 ajal. Avariist teatas häirekeskusele möödasõitja. 

Pärnamäe teel Iru silla poolt Viimsi suunas liikunud Audi A4 kaotas juhitavuse ja paiskus Äigrumäe bussipeatuse juures paremale teelt välja vastu puud. Paraku hukkusid kõik kolm sõidukis viibinud noormeest - 18-aastane juhtimisõigusega mees ning 18- ja 19-aastased kaasreisijad - sündmuskohal.

Sõidukiirus 100 km/h

Esialgsetel andmetel hakkas Audi lauges vasakkurvis paarsada meetrit enne Äigrumäe bussipeatust parempoolse esirattaga teelt välja kalduma, mille järel tegi juht kiire roolipöörde vasakule. Selle mõjul liikus auto üle vastassuunavööndi tee teisele pervele ja riivas vasaku esirattaga Uneliblika tänava teeotsa. 

Auto üle kontrolli taastamiseks tegi juht uue järsu pöörde paremale, ent selle tulemusel paiskus sõiduk 50 meetrit eemale paremale teelt välja vastu puid.

Kõigil meestel olid turvavööd kinnitatud ning esialgsetel andmetel pole alust arvata, et nad olid joobes. Varasemaid rikkumisi neil ei olnud.

Teeolud olid õnnetuse hetkel head, samuti oli teelõik valgustatud. Tee oli niiske, kuid mitte libe. 

«Sündmuskohal avanenud vaatepilt ja üliraskelt kahjustada saanud ning deformeerunud sõiduk annavad alust arvata, et sõiduki kiirus oli õnnetuse hetkel lubatust suurem,» ütles Põhja prefektuuri operatiivjuht Valter Pärn.

Teelõigul on suurim lubatud kiirus 50 km/h, kuid praegustel andmetel oli auto sõidukiirus avariihetkel hinnanguliselt 100 km/h. 

Tallinnas Pärnamäe teel hukkus ööl vastu teisipäeva juhitavuse kaotanud ja vastu puud sõitnud autos kolm noort meest. Foto:
Tallinnas Pärnamäe teel hukkus ööl vastu teisipäeva juhitavuse kaotanud ja vastu puud sõitnud autos kolm noort meest. Foto: Foto: Martin Ilustrumm

Põhja prefektuur kinnitas hommikul BNSile, et autot juhtinud noormehel oli juhtimisõigus olemas, kuid tal olid niinimetatud algaja autojuhi load. Juhi võimaliku joobe peab selgitama ekspertiis, samuti selle, kui suur oli õnnetuse hetkel auto kiirus.

Kella kahe paiku öösel töötasid sündmuskohal päästetöötajad, politseinikud ja eksperdid, kes viisid läbi esmaseid menetlustoiminguid.

Juhtunu uurimiseks alustati kriminaalmenetlust, mida viib läbi politsei- ja piirivalveamet ning juhib Põhja ringkonnaprokuratuur. Menetlusega selgitatakse õnnetuse kõiki täpsemaid asjaolusid.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles